2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Izrael csak korlátozott tűzszünetet tart

2014. július 28., hétfő 10:41, frissítve: hétfő 17:33

Azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael és a Hamász között. A 15 tagországból álló testület felszólította a feleket, hogy a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep ideje alatt végig és később is tartsa be a fegyvernyugvást. Izrael csak korlátozott tűzszünetet tart, a palesztin alagutak felszámolását folytatják.

Palesztin alagútba hatolnak be izraeli katonák a gázai övezetben. A zsidó állam hivatalosan az ehhez hasonló föld alatti folyosók megsemmisítésére indította offenzíváját három hete. Az izraeli ENSZ-nagykövet szerint az alagutakat építő Hamászt külföldről pénzelik.

– Nem tévedés, a Hamász nem egyedül dolgozik, Katar és Irán pénzeli. Minden rakéta, amit Gázából lőnek ki magán hordja a jelet, hogy Teherán jóvoltából, miközben minden terroralagúton van egy jel, ami azt mondja: a katari emír nagylelkű felajánlásából – mondta Ron Prosor, izraeli ENSZ-nagykövet.

Az alagutak megsemmisítését folytatja az izraeli hadsereg, de arról döntöttek, hogy az övezetben állomásozó egységek csak akkor lőnek ha megtámadják őket. Itt épp tankok sorakoznak fel a gázai határsávba. Az ENSZ biztonsági tanácsa ennél többet szeretne, felhívásuk szerint azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetre van szükség.

– A Biztonsági Tanács a nemzetközi emberi jogok teljes tiszteletére szólít fel, ideértve a civil lakosság védelmét és megismétli, a civilek biztonságára és jólétére védelmére való lépések szükségességét. A Biztonsági Tanács határozottan támogatja a nemzetközi partnerek és az ENSZ főtitkárának felhívását az azonnali és feltételek nélküli humanitárius fegyverszünetre, hogy az azonnal szükséges segélyeket eljuttassák és sürgetünk minden felet, hogy fogadja el és teljes mértékben tartsa be a humanitárius fegyverszünetet az áldozati ünnep idejére és az után is – fogalmazott Eugene Gasana, az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke.


Kelet-Jeruzsálemben és a Ciszjordániában a harcok ellenére is készülnek az emberek az eidre vagyis a ramandánt, a böjtöt lezáró áldozati ünnepre.

A Gázai övezetben húsz napja tartó háborúban – a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint – már 1030 palesztin vesztette életét, főképpen civilek. A harcokban negyvenhárom izraeli katona halt meg, míg két izraeli lakossal és egy thaiföldi segélymunkással a Gázai övezetből indított rakéta, illetve aknalövedék végzett.

„Az izraeli sereg célja a civil lakosság terrorizálása”

100-nál is több nemzetközi jogász írta alá azt a dokumentumot, amiben a palesztin nép jogainak súlyos megsértésével vádolták meg Izraelt a gázai hadművelet miatt. A szakértők úgy fogalmaztak: a bombázások nagy része katonailag nem igazolható, és ezért úgy tűnik, hogy az izraeli sereg célja a civil lakosság terrorizálása. Az állásfoglalás aláírói a harcok beszüntetése mellett szorgalmazták a katonai és a politikai felelősök megbüntetését, valamint azt, hogy a palesztin helyzetet a nemzetközi büntetőbíróság tárgyalja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!