2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Irak: uralják a terrorizmus elleni harcot?

2014. augusztus 16., szombat 15:32, frissítve: vasárnap 12:20

Megérkezett Irakba a német kormány első segélyszállítmánya. Az amerikai hadsereg pedig tovább folytatta a légicsapásokat Észak-Irakban az iszlám szélsőségesek ellen.

Német katonák pakolták teli gyógyszerrel, élelmiszerrel és takarókkal azt a repülőgépet, amelyik Észak-Irakba indult. Németország a humanitárius segítség mellett katonai szerepvállalást is felajánlott az iraki kormánynak a szélsőséges Iszlám Állam elleni harcban. A korábban szintén terrorista szervezetnek kikiáltott Kurdisztáni Munkáspárt hadserege Szíriából tört át iraki területre, hogy harcba szálljon a radikális iszlamistákkal.

„Azért támadtunk, hogy megvédjük az embereket. Szabad utat nyitottunk azoknak, akik a hegyek közé szorultak és több mint 16 000 embert hoztunk át ide, biztonságba” – közölte Radur Khalil, a Kurd Népi Védelmi Egység szóvivője. Az Irakból elmenekült kurdoknak a határ szíriai oldalán menekülttáborokat alakítottak ki, ahol ellátják a sérülteket is.

Az iraki fővárosba, Bagdadba szombaton érkezett a német külügyminiszter, hogy támogatásáról biztosítsa az iraki kormányt a szélsőségesek elleni küzdelemben. „A képek, amiket minden nap látunk a lemészárolt, legyilkolt iraki emberekről, sokkolják Németországot és az egész világot. Ez egy katasztrófa az irakiaknak. Terroristák gyilkos hada próbálja megszállni az országot, megalapítani saját államát, a saját kalifátusukat. Tartanunk kell attól, hogy a stabilitás utolsó bástyái is összeomolhatnak. De szerencsére van egy halvány reménysugár: a hosszú hetekig tartó belviszály és tartós bénultság után Iraknak új kormánya van. A miniszterelnök pozíciója ismét stabil” – nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier.

Az iraki külügyminiszter szerint országa képes lesz megbirkózni a szélsőségesekkel. „Megerősítettük a miniszternek, hogy biztosak vagyunk abban: az iraki emberek uralják a terrorizmus elleni harcot. Hosszú történelmünk során szembenéztünk már hasonló esetekkel és meg tudtuk tartani Irakot egységesnek, erősnek, demokratikusnak és szabadnak. olyannak, amely elkötelezett a béke és a biztonság irányába a világnak ezen a nyugtalan részén” – mondta Huszein al-Sahrisztani.

Szombatra virradóra is folytatódtak az amerikai légicsapások Észak-Irakban az iszlám szélsőségesek csapatai ellen. A legsúlyosabb harcok a moszuli gát környékén zajlottak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!