2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiába kereste a bank a kiskaput

2014. augusztus 25., hétfő 17:28, frissítve: kedd 07:19

Hiába keresett jogi kiskapukat a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), a Fővárosi Törvényszék elutasította a devizahiteles-per felfüggesztésére irányuló keresetét. A pénzintézet azt indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió bíróságától, és normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A bíró berekesztette a tárgyalást, ítélethirdetés szeptember 9-én lesz. A Milton Hitelezési Zrt. keresetét viszont már elutasította a Fővárosi Törvényszék, tisztességtelennek kimondva a cég egyoldalú szerződésmódosításait. A mai határidő lejártáig egyébként összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre.

A K&H Bank szerint a Kúria jogegységi határozatával túllépett a hatáskörén és ezzel sérült a jogbiztonság elve. A pénzintézet jogi képviselője azt is mondta, hogy a devizahiteles-törvény sérti a jogállamiságot, a tisztességes eljáráshoz való jogot és a bírói függetlenséget.

„Úgy gondoljuk, hogy az eddig széles körben elismert és elfogadott joggyakorlat utólagos jogalkotói megváltoztatása alkotmányellenes” – fogalmazott Nagy András, a K&H Bank jogi képviselője.

A bank ezért a per felfüggesztését kérte, és indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió bíróságától, valamint normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. De ezt a Fővárosi Törvényszék elutasította.

A bíró berekesztette a tárgyalást, ítélethirdetés szeptember 9-én lesz. A Milton Hitelezési Zrt. keresetét viszont már elutasította a Fővárosi Törvényszék, és tisztességtelennek mondta ki a cég egyoldalú szerződésmódosításait. A bíró szóbeli indoklása szerint ugyan erre lehetősége volt jogilag a társaságnak, de a kamatemelések mértéke nem volt arányos. „Az egyensúlyt akkor is biztosítani kell, ha egyoldalú szerződésmódosításra van lehetőség” – mondta el Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke.


A hétfői határidőig összesen 79 pénzintézet nyújtott be keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékre, ezek közül eddig 24-et utasított el formai okok miatt a bíróság. „Ezzel kapcsolatban a felperesnek jogi lehetősége van arra, hogy a hiányokat pótolja és a végzés jogerőre emelkedésétől számított 5 napon belül a pótlást biztosítva benyújtsa ismételten a keresetlevelét” – fejtette ki Fazekas Sándor.

A hiánypótlások után eddig hat keresetlevél érkezett meg újra a Fővárosi Törvényszékre.

Az MKB ügyében is hasonlóképp döntöttek

A K&H-hoz hasonlóan az MKB ügyében is szeptember 9-re halasztotta az elsőfokú ítélet kihirdetését a Fővárosi Törvényszék. Háromórás tárgyalás után egyben elutasította a bank azon indítványát, amely a Kereskedelmi és Hitelbankhoz hasonlóan az eljárás felfüggesztésére, illetve az ügy alkotmánybírósági normakontrolljára irányult.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!