2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háborús készültségben Izrael – támadásra készülnek

2014. július 9., szerda 17:26, frissítve: csütörtök 10:04

Háborús készültség Izraelben. A zsidó állam hadserege negyvenezer tartalékos katonát is behívhat, és nem zárta ki, hogy szárazföldi támadásra készülnek a Gázai övezetben az elmúlt napok rakétatámadásai miatt. Az izraeli repülőgépek folyamatosan bombázzák a palesztin területeket, eddig harminc palesztin, köztük több gyermek halt meg. Előzőleg a palesztin Hamász lőtt rakétákat több izraeli nagyvárosra, a légvédelmi rendszer azonban hatástalanította a támadást.

Az izraeli hadsereg a Gáza elleni legutóbbi légicsapásokkor lakóházakat bombázott. Találat érte az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjének otthonát. A férfin kívül meghalt öt családtagja is.

A Gázai övezetben az utóbbi két napban harminckét palesztin vesztette életét a légitámadásokban, a legfiatalabb áldozat nyolcéves. A palesztin hatóság elnöke felszólította a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a palesztinokat. Saját népétől az egység megteremtését kérte. „Ami a Gázai övezetben, a nyugati partvidéken és Kelet-Jeruzsálemben történik, az nem két hadsereg háborúja. A palesztin nép fegyvertelen nép, amely megszállás közepette él. Eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség, a közvetítő csoport és a Biztonsági Tanács vállalja magára a felelősséget és biztosítson nemzetközi védelmet a palesztinoknak” – mondta Mahmoud Abbas, a Palesztin Hatóság elnöke. A zsidó állam azt mondja: a palesztin részről érkező rakétatámadásokra válaszoltak.

Tel-Avivban szerdán is megszólaltak a támadást jelző szirénák. A palesztin Hamász Izrael kereskedelmi központját is célba vette, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban semlegesítette a rakétákat – csakúgy, mint Jeruzsálemben. A Gázai övezetből összesen százötvenszer lőttek izraeli területre, de a támadásokban senki sem sebesült meg. Az izraeli hadsereg fokozza a készültséget és negyvenezer tartalékost mozgósítottak. „A kormány utasította a hadsereget, hogy sorakoztassa fel egységeit a Gázai övezet mentén, és álljon készen minden lehetőségre. A legfontosabb célunk, hogy szavatoljuk az izraeli állampolgárok biztonságát, és véget vessünk a Gázai övezetből induló rakétatámadásoknak” – mondta Mark Regev izraeli kormányszóvivő. A hadsereg szárazföldi akciókra készül: az izraeli–gázai határon tankok és buldózerek sorakoztak fel.

A zsidók és a palesztinok között egy hete éleződött ki a konfliktus, miután megtalálták a három eltűnt izraeli fiatal holttestét, válaszul pedig szélsőséges zsidó fiatalok élve elégettek egy tizenéves palesztin fiút.

Izrael a Hamászt hibáztatja – a szervezet meggyöngítését tűzte ki célul, de ez könnyen visszaüthet, a Hamász visszaszorulásával radikálisabb palesztin szervezetek léphetnek színre, például az al-Kaidával együttműködő fegyveres csoportok, vagy az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád.

Óva int a külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata óvatosságra inti az Izraelben tartózkodókat, illetve az oda utazókat.

„Izraelben napról napra nő a feszültség és egyre rosszabb a biztonsági helyzet. Az odautazóknak azt javasoljuk, hogy légiriadó esetén kövessék az izraeli hatóságok utasításait, illetve érdemes már előre megkeresni, hogy hol van a legközelebbi óvóhely. Nem ajánljuk, hogy Kelet-Jeruzsálemben, illetve a palesztin területeken tartózkodjanak, és a biztonsági helyzet miatt azt javasoljuk, hogy ne használják a helyi tömegközlekedési eszközöket sem” – jelentette ki Nagy Anna külügyi szóvivő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!