2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Figyelmeztet a külügy: kerüljék el a tüntetések helyszínét

2013. június 30., vasárnap 14:53, frissítve: hétfő 10:12

Vasárnap is hatalmas tüntetésre készül az egyiptomi ellenzék, amely lemondatná az éppen egy évvel ezelőtt hatalomba került Mohamed Murszi elnököt. Az iszlamista kormányerők és a tiltakozók összecsapásaiban már 7-en haltak meg, köztük egy amerikai állampolgár. Washington nem javasolja a beutazást Egyiptomba, a magyar Külügyminisztérium pedig azt kéri a turistáktól, hogy kerüljék el a tüntetések helyszíneit.

A Tahrír téri tömeg továbbra is Mohamed Murszi elnök lemondását követeli. Az iszlamista államfő napra pontosan egy éve vezeti az észak-afrikai országot. Ellenzéke szerint tönkreteszi a gazdaságot, elődjéhez hasonlóan diktatúrát épít ki, és intézkedéseivel kizárólag az őt támogató Muszlim Testvériségnek kedvez.

– Ez a kezdet, nem a vég. Senki nem mondta, hogy július elsején már nem Murszi lesz Egyiptom elnöke, de ugyanolyan eltökéltek vagyunk, mint Mubarak 18 napja alatt. Nem vagyunk kísérleti labor, egy év elég. Új elnökre van szükségünk – mondta a Nemzeti Megváltás Frontjának szóvivője.


Vasárnapra az eddigieknél is nagyobb tüntetést ígérnek a szervezők.

A tiltakozók az elmúlt napokban többször is összecsaptak a hatóságokkal, több demonstráló is életét vesztette – köztük egy amerikai állampolgár is. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ezért nem javasolja lakosainak, hogy Egyiptomba utazzanak, a magyar külügyi tárca pedig fokozott óvatosságra kérte az arab országba utazó magyar állampolgárokat, az Egyiptomban tartózkodóktól pedig azt kéri, hogy kerüljék el a tüntetések helyszínét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!