2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Fehér vagy fekete füst száll fel?

2013. március 12., kedd 17:17, frissítve: kedd 19:57

Ma délután kezdődött a pápaválasztó konklávé a Vatikánban. A 115 részt vevő bíboros először szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, majd a Sixtus-kápolnába vonult, hogy megkezdje a tanácskozást. A pápai trónra 10-15 jelöltnek, köztük Erdő Péternek van esélye.

Már minden készen áll a következő katolikus egyházfő megválasztásához, beszerelték a döntést jelző kéményt is. A kéményseprők szövetségének vezetője szerint bármilyen időben jól látszik majd, hogy fehér vagy fekete füst száll fel.

A bíborosok kedden kora délután, a mise után kezdték a konklávét, ami alatt nem hagyhatják el a Vatikánt. A hírek kiszivárogtatása ellen a 90 fős vatikáni személyzetnek is titoktartást kellett fogadnia. A pápaválasztás kezdetét jelző misén elhangzott: a bíborosok a Szentlélek támogatására is számíthatnak a legjobb jelölt kiválasztásához.

Élőben a Vatikánból
A konklávé ideje alatt, fél 6-tól a Hír Televízió élő képet közvetít a Vatikánból. A pápaválasztás eredményességét jelző kéményt láthatják majd folyamatosan a képernyőn.

Az első szavazást még ma megtartják. 10-15 jelöltet emlegetnek, köztük Erdő Pétert is, de a helyi sajtó szerint Angelo Scola milánói érseknek van a legnagyobb esélye a pápai trónra. A Szent Péter téren a legtöbben változást várnak az egyháztól. „A felszabadítás teológiája áll szemben a katolikus ortodoxiával. Az atyáknak ezek között kell most választaniuk” – mondta egy brazil zarándok.

A választás akár hetekig is eltarthat, a jelölteknek ugyanis nem volt idejük, hogy megismerjék egymást.

Az olasz sajtó hazai pápát vár

Számos bíborost esélyesként emlegetnek XVI. Benedek utódjaként az olasz sajtóban. Ha a legerősebb jelölteknek – a milánói, vagy a Sao Pauló-i érseknek – sem sikerül megszerezni a 115-ből 77 szavazatot, akkor elképzelhető, hogy egy kompromisszumos jelöltet választanak meg új pápának.

Az olasz sajtó Angelo Scola, 71 éves milánói érseket és velencei pátriárkát tartja az egyik legnagyobb esélyesnek. Ezt alátámasztani látszik, hogy a XX. században már öt bíborost választottak a legbefolyásosabb egyházmegyéből.

Az olasz hagyománytisztelők közül sokan a Vatikán kulturális miniszterét látnák szívesen a 266. pápaként. A 70 éves Gianfranco Ravasi nyitott a fiatalok kultúrájára, Amy Winehouse zenéjébe is belehallgatott. Számos nyelven beszél, köztük arabul is, rendszeres Twitter-üzeneteit viszont angolul írja.

A 69 éves Leonardo Sandri évtizedek óta a Vatikánban szolgál. Az argentin kánonjogász jól ismeri az egyház belső viszonyait, II. János Pál idején ugyanis hét évig az egyházi állam harmadik számú vezetője volt. Sokan ezért inkább a szentszéki államtitkári poszton látnák szívesen.

Erdő Péter kompromisszumos jelölt lehet

Az esztergom–budapesti érseknek a találgatások szerint akkor van esélye, ha a bíborosok nem tudnak megegyezni egy olasz vagy egy Európán kívüli jelöltben. A magyar bíboros a második közép-európai pápa lehet.

Nem mindenki vágyik a pápai trónra

Bár a 68 éves Marc Ouellet korábban azt mondta, rémálomként élné meg, ha rá esne a választás, könnyen lehet, hogy ő lesz az első amerikai pápa. A kanadai bíboros ugyanis mindkét előző egyházfő bizalmát élvezte. A vatikáni püspöki kongregáció vezetője, konzervatív nézetei és Latin-Amerikában végzett több éves munkája érdemessé teszik a pápai címre.

Az afrikai bíboros megválasztására is sokan fogadnának, a ghánai Peter Turkson azonban nem akar az egyház élére állni.

Sikeresen használják a modern kommunikációs eszközöket

Nagy esélyes lehet 63 éves korával Odilo Scherer is. A brazíliai bíboros, Sao Paulo érseke igazi modern vezető, rendszeresen használja az egyik közösségi portált és televíziós műsorokban is szívesen szerepel.

Energikus, humoros személynek számít a 63 éves Timothy Dolan. A New York-i érsek támogatásáért a tavalyi amerikai elnökválasztáson mindkét jelölt pártja versengett.

Ázsiai esélyest is számon tartanak: az 55 éves Fülöp-szigeteki bíboros, manilai érsek, Luis Tagle igazi médiaszemélyiségnek számít. A tömegeket színpadi énekeléssel, televíziós prédikációkkal vonzza a templomokba, de szívesen szörfözik a közösségi portálokon is. A fiatalabb bíborosok közé tartozik, és csak november óta tagja a testületnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!