2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Evakuálták a megfigyelőket - két helikoptert lelőttek

2014. május 2., péntek 13:00, frissítve: péntek 17:05

Evakuálták az egy hete fogva tartott EBESZ-megfigyelőket a szlovjanszki harcok helyszínéről. A város önjelölt szakadár polgármestere a német Bild Zeitungnak azt mondta, a foglyokat egy biztonságos helyre vitték át. A Kreml szerint Kijev a békés rendezés utolsó reményét is lerombolja azzal, hogy reggel katonai hadműveletet indított a szlovjanszki és kramatorszki szakadár, oroszbarát fegyveresek ellen. A szakadárok válaszul lelőttek két ukrán helikoptert és az egyik gép pilótáját megölték.

Azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére és az elfoglalt épületek elhagyására szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat az ukrán belügyminiszter. Arszen Avakov ultimátuma szerint készek amnesztiát adni azoknak az oroszbarát szakadároknak, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket. A terroristákra és a fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár. Evakuálták az egy hete fogva tartott EBESZ-megfigyelőket a szlovjanszki harcok helyszínéről – írja a német Bild Zeitung a város önjelölt szakadár polgármesterére hivatkozva. A lapnak Ponomarjov azt mondta, mindegyiküket egy biztonságos helyre vitték át. Közben Oroszország a szlovjanszki akció leállítását követeli az EBESZ-től.


Péntek reggelre az ukrán hadsereg nagyszabású katonai akcióba kezdett Szlovjanszk városa ellen. A kelet-ukrajnai várost a katonák körbekerítették. Az ukrán belügyminiszter azt mondta: a hadsereg lépésére az oroszbarát felkelők nehéztüzérséggel válaszoltak. A szeparatisták bejelentették: lelőttek egy ukrán katonai gépet. Később ezt az ukrán belügyminiszter megerősítette. Azt mondta: egy pilóta meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor a szeparatisták légvédelmi rakétákat lőttek a helikopterekre. „Igen, egy helikoptert lelőttünk. A város fölött repült, és miután az ejtőernyősök földet értek, a harc elkezdődött, aztán arra repült és leszedték. Egy rakéta mellé ment, de a második eltalálta” – mondta egy szeparatista.

Építik a második védelmi vonalat is

A szeparatisták közben elkezdték építeni a második védelmi vonalat is. „Ha áttörnek az úttorlaszon a külvárosban, akkor más fajta barikádot építünk más központba vezető utakon, és úgy állítjuk meg a támadókat” – fogalmazott egy szlovjanszki lakos.

Az ukrán kormányerők támadást indítottak a szomszédos Kramatorszk városát ellenőrző szakadár, oroszbarát fegyveresek ellen is. A Nemzeti Gárda egységei elfoglalták a szakadárok több közúti ellenőrzőpontját. Az orosz kormány egyelőre nem reagált az ukrán katonai akcióra, amelytől napokon át hangsúlyosan óva intette az új kijevi vezetőséget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!