2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

ENSZ-ellenőrzés alá kerülhet Gáza

2014. augusztus 4., hétfő 19:09, frissítve: kedd 08:41

Pár órával a meghirdetett tűzszünet után menekülttábort bombázott az izraeli hadsereg. A támadásban egy nyolcéves kislány halt meg.

Újrakezdte a Gázai övezet bombázását az izraeli hadsereg, miután véget ért a részleges tűzszünet. Napközben az ENSZ és arab országok szervezetei szállíthattak segélyt a palesztin civileknek, de a tűzszünetet mindkét fél megszegte. Izrael egy menekülttábort bombázott, egy brit segélyaktivista is meghalt. Délután Jeruzsálemben egy palesztin férfi egy munkagéppel próbált meg embereket elütni. Egy járókelő sérült meg, az elkövetőt agyonlőtték. Az izraeli kormányon belül közben felmerült, hogy az offenzíva végeztével a Gázai övezet ellenőrzését az ENSZ venné át.

Egy markológéppel állt volna bosszút az izraeli civileken egy palesztin férfi a gázai támadásokért. A járművel több járókelőt megsebesített, autókat roncsolt össze és egy üres autóbuszt is felborított. „Az esetben egy ember sérült meg súlyosan. Az elkövetőt a kiérkező rendőrjárőrök lőtték agyon. A terrorcselekmény hátterét jelenleg is vizsgáljuk” – közölte a jeruzsálemi rendőrség szóvivője.

A határ túloldalán, Gázában hétfőn napközben részleges tűzszünet volt, de ezt órákon belül mindkét fél megsértette. Az egyik ilyen izraeli támadásban egy nyolcéves palesztin kislány halt meg, amikor menekülttábor ért találat. Az egyiptomi határ közelében tűzszünetet se tartottak, itt az izraeli hadsereg több lakóépületet bombázott.

„Az izraeliek percekkel az után megszegték a saját tűzszünetüket, hogy kihirdették. Humanitárius tűzszünetről beszéltek, közben civileket lőttek. A tűzszünet bejelentése csak egy propagandafogás, hogy elterelje a nemzetközi sajtó figyelmét a valóságról” – mondja Sami Abu Zuhri, a palesztin fegyveresek egyik szóvivője.

Izrael eredetileg a segélyszállítmányok miatt engedélyezte a tűzszünetet. A gázai piac három hét után először volt zsúfolásig emberekkel. Az ENSZ és arab országok is küldtek élelmiszert, gyógyszert, ivóvizet és üzemanyagot a gázaiaknak. A 2008 óta tartó izraeli blokád miatt ilyesmi nem juthat szabadon a palesztin területre.

„Hat éve folyamatos nálunk a forgalom, a gázai szükségleteket a blokád miatt csak így lehet kielégíteni. A segélyek harmada általában az ENSZ-től származik, de most a segély 50 százaléka jön a világszervezettől” – közölte Ami Shaked, a Kerem Shalom határátkelő vezetője.

A palesztin civil lakosság védelmét az ENSZ után a zsidó állam fő szövetségese, az Egyesült Államok is követeli. Az izraeli kormány néhány tagja már azt mondja: Gáza ellenőrzését az offenzíva után át kellene adni az ENSZ-nek, így a zsidó állam megszabadulna a bírálatoktól.

„Láttuk már, hogy működik egy ENSZ-misszió, és nem rossz. Itt, Izraelben is fontolóra kéne vennünk, hogy Gáza felügyeletét, irányítását átadjuk az ENSZ-nek. Ezt én sem ellenzem” – közölte a hadsereg rádiójában Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter.

Amerika és Izrael kapcsolatát az is beárnyékolja, hogy a hétvégén egy német lap arról írt: az izraeli titkosszolgálat hónapokon át lehallgatta John Kerry amerikai külügyminiszter telefonjait, az izraeli védelmi miniszter pedig megszállottnak nevezte Kerryt, aki beavatkozna Izrael belügyeibe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!