2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Budapesten tetőzik a Duna

,

2013. június 10., hétfő 01:42, frissítve: hétfő 07:28

307 ember hagyta el egy nap alatt az otthonát Budapesten, egész éjszaka pakolták a homokzsákokat az önkéntesek.

A vártnál lassabban apad a Duna vízszintje, estig másfél ezer embert kellett kitelepíteni a folyó menti településekről az áradás miatt. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) esti tájékoztatása szerint az árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik. A vízszint a főváros felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb értékeket. A védekezésben 15 ezren vesznek részt, mintegy 1800 háztartás maradt áram nélkül, és sok településen megtiltották a vezetékes víz használatát.

Budapest: 891-890 centiméter

Reggel 4 órakor 890 centimétert mutattak a műszerek, ami egy centivel kevesebb a vasárnap estinél, azt azonban még korai kijelenteni, hogy tetőzött – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Hír TV-nek.

A csatornarendszer telítődött, a Margit híd budai hídfőjénél lezárták a Bem rakpart felé vezető lehajtót. Az intézkedés nem érinti a híd forgalmát. A lezárások miatt Budán gyakorlatilag nem lehet észak–dél irányban közlekedni. A Budapesti Közlekedési Központ a Hungária körutat és az M0-s körgyűrűt javasolja kerülőútnak.

Elkészült az I. kerület kritikus részének, a Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakasznak a megerősítése. Az önkormányzat irányításával elhelyezett több ezer homokzsákkal megakadályozták az összes szivárgást. A megmaradt homokzsákokat átvitték a Döbrentei térhez és a Rudas fürdő elé, ahol a korábban már megépített falat erősítik velük. A Batthyány tér Duna felőli részét a munkálatok biztonsága érdekében a rendőrség lezárta.

Kitört a víz a Bem-rakpartnál, de rengeteg önkéntes elkezdett egy második vonalat építeni a csatornázási művek munkatársainak a vezetésével – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója vasárnap este, aki hozzátette: a Batthyány téren várják a további önkéntesek jelentkezését.

A Tímár utcai HÉV-megállónál megrepedt a támfal, a közeli étterem alagsorából szivattyúzzák a vizet. 300-500 önkéntes dolgozik az étterem védelmén – jelentette a Hír TV tudósítója éjfélkor. Hajnali 5 órakor pedig már arról tudott beszámolni, hogy az önkénteseknek sikerült megerősíteniük a támfalat. Több mint 38 ezer zsákot építettek be, ennek ellenére több helyiséget ellepett a víz.

Eddig több mint 300 embernek kellett elhagynia az otthonát négy kerületben: a III., a IV., a XI. kerületben, illetve Csepelen. Az Aranyhegyi-patak töltése folyamatosan szivárog. Vasárnap este egy öregek otthonából költöztek ki százan.

Több mint 100-an maradtak elöntött ingatlanjaikban a Római-parton – jelentette a helyszínről a Hír TV tudósítója, aki beszámolt arról is, hogy eddig 49 embert kellett innen kitelepíteni. A környékbeli utcákban körülbelül derékig ér a víz, csak csónakokkal tudnak közlekedni. A védmű elkészült.

Folyamatosan ellenőrzik a védműveket a fővárosban a szakemberek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint éjjel 1500-an védekeznek Budapesten. Kisdi Máté hét kiemelt helyszínt említett, a Margitszigetet, a Római-partot, a Rév utcát, a Dagály fürdő mögötti területet, a Bem József teret, a Batthyány teret, valamint a Lukács fürdőt.

Orbán: Nem esett kár emberi életben

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal 19 óra előtt a Római-parton a főpolgármesterrel és az országos katasztrófavédelem főigazgatójával ellenőrizte a készültséget. A kormányfő szerint Óbuda ezen részén a legnehezebb a védekezés. Ezt megelőzően a Margitszigeten irányította az árvízi védekezést, délelőtt pedig Esztergomban volt. Orbán Viktor ott arról beszélt: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet az árvíz miatt. A kormányfő hangsúlyozta, a legfontosabb célt eddig teljesítették: nem esett kár emberi életben.

Budapest közlekedésében számítani kell forgalmi változásokra a következő napokban – figyelmeztetett a főpolgármester a Hír TV-ben. Tarlós István szerint szerda este lélegezhet fel a főváros. A Margitsziget nincsen veszélyben a főpolgármester szerint. A budapesti hidak acélszerkezetét nem éri el a víz, emberi számítások szerint attól nem kell tartani, hogy a hidak megsérülnének.

Pesti Imre kormánybiztos a Hír TV-nek nyilatkozva arra kérte a közlekedőket, hogy a hét elején hagyják otthon az autóikat, mert különben a sok lezárás miatt nagyon nagy dugók lesznek.

Módosították több járat végállomását is, például a 11-es busz, a 19-es és a 41-es villamos a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térig jár. De elterelik a 9-es, a 86-os, a 160-as és a 260-as autóbuszokat is.

Északon elindult az apadás

Pest megye északi részén, ha egy-két centivel is, de elindult az apadás – mondta el vasárnapi sajtótájékoztatóján 20 órakor Tarnai Richárd. A Pest Megyei Kormányhivatal megbízottja elmondta azt is: nem történt haláleset az árvíz kapcsán, és gátszakadásról sem tudott beszámolni. Tarnai közölte: 3,8 millió homokzsákot használtak fel a megyében, valamint elmondta, hogy a szentendrei útlezárásnak köszönhetően sokkal hatékonyabb munkát tudtak folytatni a katasztrófavédelmisek. Beszámolt arról is, hogy a külvilágtól elzárt Kisorosziból mentőhelikopterrel elszállított gyermek jól van.

Vasúti töltést mosott alá a Duna vize Almásfüzitőnél. A megáradt folyó elöntötte a 10-es út egy részét is. Az ár nem veszélyeztet lakóházakat. Mezőgazdasági területeket érint az almásfüzitői elöntés a település polgármestere szerint. Karánsebesy Lukács is megerősítette a Hír Televíziónak: a vörösiszap-tározó biztonságban van.

Négy hónap börtönre ítélte az almásfüzitői homokzsáktolvajokat a tatabányai járásbíróság. A két nő péntek este az árvízi munkálatok egyik helyszínéről próbált 55, töltésre váró homokzsákot eltulajdonítani – gyanúsítotti kihallgatásukon azt vallották, diót és takarmányt akartak tárolni benne. A 48, illetve 53 éves ácsi nők már meg is kezdték büntetésük letöltését Győrben.

Pilismarót nincs veszélyben, csupán az üdülőövezeti részen okoz gondot az árvíz. A Hír TV tudósítójának szavai szerint jelenleg 809 centiméteres a vízállás, apadó tendenciát mutat. A település vezetője elmondta: továbbra is szükség van a gátak erősítésére, nehogy „kicsússzon” az oldaluk. A környékről evakuáltak jelentős része rokonoknál tartózkodik.

Hihetetlen nagy munkát végzett mindenki Nagymaroson – közölte a település polgármestere. Petrovics László arról számolt be a Hír TV-nek, hogy kisebb átfolyások még akadnak, de ezeket nagyon gyorsan kezelik. Nagy segítséget jelentenek a katasztrófavédelem munkatársai is, a polgármester példátlan összefogásról beszélt. „Nagyon büszke vagyok a település lakóira – közölte Petrovics. – Biztonságos a gát.”

Órák óta tetőzik a víz Kismarosnál, egy-két centiméteres a szint ingadozása. Poldauf Gábor polgármester a Hír TV-nek elmondta: a vízművek kiépítése befejeződött, folyamatos ellenőrzést és felügyeletet tartanak. A vízzel sújtott területekre katasztrófaturisták nem mehetnek be, csak az illetékes személyek tartózkodhatnak ott.

Verőcén nincs gond, túl vagyunk a csúcsponton, a takarítási munkálatokat végzik. A helyiek nagyon boldogok” – mondta a Hír TV-nek a település polgármestere.

A Terrorelhárítási Központtól (TEK) kértek segítséget a szigetmonostori kitelepítésnél. 300 embernek kellett elhagynia az otthonát az üdülőövezetben, biztonsági okok miatt. A TEK 250 embert csoportosított át a Szentendrétől nem messze lévő községbe, ahol jelenleg is homokzsákokat pakolnak, mert a Duna vize elöntötte a 2300 lakosú település egy részét. A kitelepítetteknek a helyi általános iskolában kell regisztrálniuk. A honvédség helikopterei átmentek az almásfüzitői vörösiszap-tározóktól Szigetmonostorba – adta hírül a Hír TV helyszíni tudósítója, aki elmondta azt is: a házak már üresek, a rendőrök járőröznek a településen és felügyelik a hátrahagyott értékeket.

Szentendrénél 796 centinél áll a víz, a gátak 840 centire vannak „belőve”. Dietz Ferenc polgármester a Hír TV-nek elmondta: van evakuációs terv, de biztonságban érzik magukat. Folyamatosan ellenőrzik a gátakat, hogy hol van szükség beavatkozásra. 150 önkéntes folyamatosan dolgozik, a helyszínen van 50 katona, és 45 ezer homokzsák áll rendelkezésre, ha szükséges. A városban 3,6 kilométeren védekeznek, ebből a mobilgát 330 méter.

Dunabogdánynál átszakadt a gát, a víz elöntötte a település egy részét. Itt már délelőtt is gondot okoztak a töltésen lévő szivárgások. Lakóépületeket és egy üzemet árasztott el a Duna vize, a kenyérgyárat is körbevette az ár, több utcában derékig ért a víz. Az értékeket kenukkal mentették.

50 órán át 1000 ember és 4 helikopter küzdött

Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap délután a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta: Pilismaróton a legnehezebb a helyzet, egy rosszul megépített védmű megerősítéséről, illetve megtartásáról kell gondoskodni. Jó hír ugyanakkor, hogy a jelek szerint Győrújfalut sikerült megvédeni: itt 50 órán át 1000 ember és 4 helikopter küzdött azért, hogy ne szakadjon át a gát, mostanra pedig már megindult az apadás.

„A Magyar Honvédségnek minden szükséges eszköz rendelkezésére áll, hogy kezelni tudják a kialakult árvízi helyzetet” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter még vasárnap délelőtt Szentendrén. A tárcavezető hangsúlyozta: Győrben a Duna lassú apadása miatt már csökkenteni tudták az állomány létszámát. Oda vezénylik át a felszabaduló erőket, ahol rájuk a legnagyobb szükség van. A Duna menti védvonalakon egyébként jelenleg több mint 7000 önkéntes tartalékos vesz részt az árvízi védekezésben, ez a létszám, ha szükséges, akár 5 ezer fővel is bővíthető.

Újabb utakat kellett lezárni

Bár a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon már apad a Duna, újabb utakat kellett lezárni. A megyei védelmi bizottság tájékoztatása szerint nem járható a Novákpusztát Hédervárral összekötő út, a Győr-Ménfőcsanakot Koroncóval összekötő úton pedig a vízátfolyások miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben. A Duna áradása miatt egyébként összesen mintegy 70 útszakaszon van teljes vagy félpályás lezárás. Kisoroszi, Dömös és Pilismarót továbbra sem közelíthető meg autóval.

A győrújfalui gát közelébe továbbra sem engednek be senkit, de a szomszédos településeken is folyik még a védekezés. Az önkéntesek már napok óta töltik a homokzsákokat, erősítik a töltéseket, de egyre több helyen jelennek meg az átfolyások.

Leáll a Suzuki-gyár

Hétfőtől leáll az esztergomi Suzuki-gyár. A Népszabadság Online azt írja: az árvízi forgalomkorlátozások miatt a dolgozók nagy része nem tud bejutni az üzembe. A legnagyobb gondot a párkányi híd lezárása jelenti, mert sok munkás jár át Szlovákiából is. A termelés újraindítása az árhullám elvonulásától függ, a naponta kieső 740 autó pótlásáról később gondoskodnak.

Hosszabb veszélyhelyzetet kezdeményeznek

Rogán Antal a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: kezdeményezni fogják hétfőn az Országgyűlésben, hogy a kormány lehetőséget kapjon arra, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával továbbra is minden erőforrását az árvíz megoldására fordíthassa. Mint elmondta, ehhez Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztetett, a holnapi elfogadáshoz még az ellenzék támogatására lesz szükség – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője, aki beszámolt arról, hogy ezt leszámítva a parlamentben a szokásos ügymenetben zajlik majd a munka.

Küldje be videóját!
Az árvízről készült friss videóikat várjuk a Hír TV applikációján keresztül! A beküldött felvétellel részt vehet videopályázatunkon is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!