2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bármikor megkezdődhet a komolyabb áradás

2013. június 5., szerda 14:01, frissítve: szerda 17:47

A nagy víztömeg ma éri el az országot Ausztria felől, az északnyugati megyékben a hétvégére, a fővárosban hétfőre várják a Duna tetőzését. A meteorológiai szolgálat országszerte kilenc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadásra, ezeken a területeken rövid idő alatt 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Fokozatosan emelkedik a Duna vízszintje, a nagy víztömeg ma éri el az országot Ausztria felől. A vízügyi szakemberek ma a Szigetköznél számítanak komolyabb árhullámra. Az északnyugati megyékben a hétvégére, a fővárosban hétfőre várják a Duna tetőzését.

„Összesen 687,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, és most már elsőfokú védekezés is van – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. – Ami fontosabb, nyilvánvalóan az a rendkívüli védekezés, 191 km-en, a Győr-Moson-Sopron megyei területeken, a Duna mentén, illetve a Mosoni Duna mentén is, Komárom-Esztergom megyében, tegnap óta pedig Pest megyében a Budapest feletti területeken. A mai nap folyamán várható, hogy megkezdődik a jóval komolyabb áradás, elsősorban a Szigetköznél. Oda a szakemberek most egy kicsivel későbbre, tehát június 8-ára várják már a tetőzést. A szakemberek 16 darab központi homokzsáktöltő telepet hoztak létre, ahonnan több mint 200 ezer homokzsák áll majd rendelkezésre a védekezéshez”” – tájékoztatta a Hír TV-t Siklós Gabriella.

Pilóta nélküli repülőket is bevetettek az árvízi védekezésnél. Ezt Hende Csaba mondta Komáromban. A tárcavezető hozzátette: a rekordár elleni védekezésre 4700 önkéntes tartalékos katona is bevethető. A honvédek közül több százan egész éjjel homokzsákokat töltöttek a térségben. Mecséren, Győrújfalun, Dunaszentpálon és Győrzámolyon a Honvédség, az Országos Katasztrófavédelem és az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred együtt vesz részt az árvízi védekezésben. A mentésre is felkészültek: 6 úszó lánctalpas harcjármű, mentőcsónak, és különleges búvárcsoport is készenlétben van.

Debütál a mobilgát

Intenzív az árvízi védekezés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosnak azokon a területein, amelyekre a miniszterelnök tegnap veszélyhelyzetet rendelt el

Eddig 42 helyszínen volt szükség kitelepítésre, köztük Pest megyében is – ismertette az árvízi készülődés eddigi részleteit Bakondi György. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Szentendrén a többi között kifejtette: több mint 640 ezer homokzsákot töltöttek meg országszerte. Hozzátette: hazánkban a településen debütál a mobilgát rendszer, mely külföldön jól teljesített, utalt az Ausztriában és Csehországban készült felvételekre. Dietz Ferenc Szentendre polgármestere kiemelte: a rendszer 330 méteren védi a belvárost, alap helyzetben 840 centiméterig véd, ami azt jelenti, hogy 40 centimétert még ráhagynak a mostani várható vízmagasságra.

Már csütörtökön elzárhatja a víz Kisoroszit – tájékoztatott a település polgármestere. A községben két oldali Duna-ág folyik össze a település mögött, innen támad az utcákra, ezért a 2006-ban épített keresztgátat szükséges megerősíteni. Molnár Csaba polgármester elmondta, eddig két családot kellett kitelepíteni a víz miatt, azonban Kisoroszi felkészült az akár egy hétig is tartható elszigetelésre.

Vágányzár

Nem közlekednek a vonatok a Komárom-Esztergom vasútvonalon. A Duna magas vízállása miatt bizonytalan időre rendelték el a vágányzárat az említett szakaszon. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják. A Mávinform ügyeletese szerint várhatóan a Vác–Szob-vasútvonalon lehet korlátozásokra számítani.

– Komárom és Esztergom között egyáltalán nem járnak a vonatok, Komárom ás Almásfüzitő között pedig már 60 km/h sebességkorlátozást vezettek be a 80 km helyett – közölte Both Ferenc.

Veszélybe kerülhet a vasúti közlekedés
Veszélybe kerülhet a vasúti közlekedés
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Margitsziget: kitelepítik a szállodák lakóit

Kitelepítik a Margitszigeti szállók vendégeit az árvíz miatt. A hotelek a fővárosban próbálnak felajánlani más szálláslehetőséget, de a vendégek közül sokan gyógykezelésen vettek részt, így nem biztos, hogy elfogadják az új foglalást. A Margitszigetet kedd este hat órakor zárták le kordonokkal, az ott parkoló gépkocsikat elszállították. Behajtani sem autóval, sem kerékpárral nem lehet. A korlátozás érinti a közösségi közlekedést is, az árvíz idején a 26-os és a 234-es busz nem közlekedik a Margitszigeten.

A magas vízállás miatt a fővárosban tegnap este lezárták a pesti és budai rakpartot is. Emiatt Budapest belső területein a Budapesti Közlekedési Központ sűrített, rendkívüli menetrendet vezet be. A Duna emelkedő vízszintje miatt újabb utakat zárt le a közútkezelő. Tájékoztatása szerint a korlátozások Komárom-Esztergom, Pest és Győr-Moson-Sopron megyét érintik.

Rendkívüli ülés Tahitótfaluban

Összehívták a rendkívüli védelmi bizottság ülését a Pest megyei Tahitótfaluban. Az előzetes számítások szerint az eddig mért legmagasabb, 7 méteres vízállást is meghaladhatja majd Duna a hétvégén. A térségben eddig Szigetmonostorról, egy tanyáról 28 embert kellett kitelepíteni.

Tahitótfalu
Tahitótfalu
Fotó: Europress/AFP


„A tahitótfalui polgármesteri hivatal a Tildy híd körül két méter magas nyúlgátat épített, ez előreláthatólag meg tudja védeni a hídfőt úgy, hogy még a nehézgépjárművekkel való közlekedés is megoldott lesz – közölte a védelmi bizottság elnöke, Varga László. – A Nagy-Dunán való közlekedés tegnap este nyolc órától megszűnt.”

Lakóépületek kerültek veszélybe

Megáradt egy hegyi patak a Zemplén megyei Bózsván az esőzések miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt mondta: a településen tizenkét lakóépület került veszélybe, a szakemberek és önkéntesek ötszáz homokzsákkal védték meg a házakat. Kiköltöztetni senkit nem kellett.

Pest megyében Kisoroszit várhatóan egy hétre elzárja a víz a külvilágtól. Élelmiszert vízi úton juttatnak a településre, ha valakit kórházba kell vinni, helikoptert küldenek érte. Sződligeten egy 110 fős speciális otthont ürítenek ki az árvíz miatt.

Figyelmeztetés felhőszakadás miatt

A várható felhőszakadás miatt a korábban jelzetthez képest még több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. Míg a keddi előrejelzés szerint még hat megye - Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest –, valamint a főváros területére jeleztek felhőszakadást, szerdán már Budapest mellett kilenc megyére adták ki a figyelmeztetést. E szerint jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felsoroltakon kívül még Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Tolna megyében. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

A fedezet biztosított

Az árvízi védekezés költségeinek fedezete biztosított, a katasztrófavédelem 51 milliárd forintos keretből gazdálkodik - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, szükség esetén a költségvetési tartalékokból, illetve átcsoportosítással is előteremthető szükséges összeg, ezen kívül az Európai Unió is fenntart egy szolidaritási alapot. Az árvízi védekezés költségeinek első becslései ma estére készülnek el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!