2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Brazília lángokban áll

2013. június 21., péntek 14:57, frissítve: szombat 10:29

Egymillió ember tüntetett Brazíliában, már halálos áldozata is van a demonstrációknak. Sao Paulo állam egy kisebb városában 3 felvonulót gázoltak el, egyikük belehalt sérüléseibe. A tüntetők száz városban vonultak utcára, Rio de Janeiróban és Brazíliavárosban a rendőrséggel is összecsaptak.

A dél-amerikai országban 100 városban összesen 1 millióan vonultak utcára, társadalmi változásokat követelve. Rio de Janeiróban a városházát, Brazíliavárosban a parlamentet is megostromolták a tüntetők. A rendőrök mindkét helyen könnygázzal oszlatták a tömeget, a fővárosban még paprikaspray-t is bevetettek.

– Azért vagyunk itt, hogy a jogainkért tüntessünk. Nem tetszik, amit a rendőrség csinál, paprikaspray-t permetez az emberekre, akik rohadtul nem csináltak semmit. Csak fújják ránk a spray-t – mondta egy tüntető.

A hatalmas tüntetéseket a tömegközlekedés drágítása váltotta ki. A kormány már visszavonta ezt a rendelkezést, a tiltakozási hullámot azonban így sem tudta megfékezni.

– Remélem, a kormány mindennel foglalkozik, amiért harcolunk. Sok különböző dologról van szó, nem csak az áremelésről. De a tüntetés már ennél többről szól. Igazságot és jobb Brazíliát akarunk – mondta egy férfi.

A tiltakozók a többi közt az oktatási és az egészségügyi rendszer fejlesztését, valamint az infláció csökkentését követelik. A brazil köztársasági elnök a demonstrációk miatt elhalasztotta Japánba tervezett jövő heti útját, és péntekre válságtanácskozást hívott össze.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!