2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Bajnai ebben engedett a szocialistáknak

,

2013. augusztus 26., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 19:40

Csak az egyéni választókerületek felosztásában enged Bajnai Gordon a szocialistáknak, a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módjában ragaszkodik saját elképzeléséhez. Az MSZP egyelőre nem reagált a volt miniszterelnök nyilatkozatára.

Egyelőre csak az egyéni választókerületek felosztásában enged Bajnai Gordon a szocialistáknak, a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módjában ragaszkodik saját elképzeléséhez. Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője azt mondta: elfogadja az MSZP-nek azt a javaslatát, hogy 71 körzetben a szocialista párt jelöltjei, míg a maradék 35-ben az Együtt–PM politikusai indulnak a jövő évi parlamenti választáson.

A közös miniszterelnök-jelöltet viszont továbbra is kampánypárbaj után választaná ki Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök azt javasolja Mesterházy Attilának, hogy néhány hétig járják párhuzamosan az országot, majd a kampány végén az előre kiválasztott közvélemény-kutatók megmérnék a népszerűségüket, és az lenne Orbán Viktor kihívója, akit a baloldal szimpatizánsai kettejük közül alkalmasabbnak tartanak.


„Ezért mi kíváncsian várjuk, nyitottan várjuk az MSZP erre vonatkozó javaslatát a miniszterelnökjelölt-állítás vonatkozásában, hiszen ha van olyan javaslat, ami az előbb felsorolt összes kritériumnak – gyors, olcsó, ellenőrizhető, átlátható és a választók minél nagyobb körének a véleményét objektíven veszi figyelembe – megfelel, akkor az csak jó lehet, várjuk tehát ezt a javaslatot” – mondta Bajnai Gordon.

Az MSZP egyelőre nem reagált Bajnai Gordon nyilatkozatára. A szocialista párt elnöke ugyanakkor a Népszabadságban ma megjelent interjúban megismételte pénteken ismertetett ellenjavaslatát. Mesterházy Attila valódi előválasztást tartana a miniszterelnök-jelöltekről és a 106 egyéni választókerületben induló jelöltekről is. Az ellenzéki politikus vasárnap este a Hír Televíziónak is nyilatkozott. Azt mondta, hogy szerinte a Bajnai-szövetségnek több körzetet engedtek át, mint amennyi politikai súlya alapján megillette volna az Együtt–PM-et.

„A mi javaslatunk felülreprezentálta az ő társadalmi támogatottságukat, szervezeti erejüket az országban – fogalmazott Mesterházy Attila. – Ezért mondhatom azt nyugodt szívvel, hogy mi egy nagyon empatikus, gáláns, korrekt javaslatot tettünk nekik, amit ők nem fogadtak el. Ettől függetlenül az a dolgunk, hogy valamilyen formában megegyezzünk és ezt a folyamatot rövidre zárjuk – tette hozzá az MSZP-elnök.

„Lényegtelen cirkusz”

A Fidesz frakcióvezetője a hatalom szempontjából lényegtelen cirkusznak nevezte az Együtt–PM választási szövetség és az MSZP között zajló egyeztetést. Rogán Antal szerint ismét egy olyan politikai alternatíva körvonalazódik, amely az IMF megszorítási politikáját szeretné folytatni, és ha hatalomra jut, veszély fenyegeti a béreket, a családi adókedvezményt és a rezsicsökkentést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!