2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

„Az összkép Magyarország számára nem lesz kedvezőtlen”

2013. február 7., csütörtök 19:44, frissítve: péntek 07:00

A következő hét év uniós költségvetéséről tárgyalnak az állam- és kormányfők Brüsszelben. A csúcstalálkozón hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli: azt próbálja elérni, hogy ne csökkentsék Magyarország kohéziós pénzeit 2014-től. Novemberben egyszer már kudarcba fulladt az egyeztetés, mert a többiek nem támogatták a németek és a britek kiadáscsökkentő terveit.

Két táborra szakadt az Európai Unió: a brüsszeli csúcstalálkozó előtt külön egyeztettek a nagy uniós tagállamok vezetői és a kohézió barátai nevű csoport tagjai. Közéjük tartozik a magyar kormányfő is, aki leginkább azt fájlalja, hogy három balti régió mellett hat magyarországi régió kapna kevesebb felzárkóztatási pénzt a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetésből. A magyar külügyminiszter ugyanakkor bizakodó volt a csúcsértekezlet előtt. „Az összkép – véleményem szerint – Magyarország számára nem lesz kedvezőtlen. Ez nem jelenti azt, hogy nem kellene még tovább javítanunk a helyzetet. Úgy tűnik, hogy az eredeti bizottsági javaslathoz képest mindenekelőtt a kohéziós boríték tekintetében lesz javulás. De egyelőre ne kiabáljunk el semmit” – mondta Martonyi János külügyminiszter.


Az Európa Tanács elnöke még az utolsó pillanatban is változtatott az előterjesztésen. Úgy hírlik, Herman Van Rompuy az infrastrukturális alapokból faragna még le. A csúcstalálkozóra érkezve Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy az álláspontok még távol állnak egymástól. „Nem mondhatom azt, hogy sikeresek leszünk, mert a pozíciók nem közeledtek. Németország nevében azt mondhatom, mindent megteszünk a megállapodás megszületéséért, mert ez nagyon fontos ezekben a gazdaságilag bizonytalan és nagy munkanélküliséggel súlyosbított időkben” – szögezte le a német kancellár.

Ezt megerősítették más nyilatkozatok is. David Cameron brit miniszterelnök viszont leszögezte, hogy ő csak akkor hajlandó aláírni a megállapodást, ha tovább faragják a költségvetési kiadásokat. „A számokat lejjebb kell hozni. Ha ez nem történik meg, akkor nincs megállapodás” – szögezte le a brit miniszterelnök.

Mindebből az következik, hogy a brüsszeli csúcsértekezlet valószínűleg az éjszakába nyúlik: a franciák ugyanis azt követelik, hogy a britek adjanak fel néhány kedvezményt azok közül, amelyeket még Margaret Thatcher harcolt ki a szigetországnak. Novemberben az Európai Unió 860 milliárd eurós költségvetést nyújtott be, akkor ezt 756 milliárdra sikerült lefaragni, de ez sem volt elegendő a kompromisszumos megállapodás megkötéséhez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!