2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az első körben eldőlhet a török elnökválasztás

2014. augusztus 10., vasárnap 08:03, frissítve: vasárnap 18:30

A jelenlegi kormányfő, Recep Tayyip Erdogan lehet Törökország új elnöke közvélemény-kutatások szerint. Szakértők önkényuralmi rendszer létrehozásától tartanak.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 57 százalékával lehet Törökország új államfője a jelenlegi miniszterelnök.

Hatalmas tömeg éltette Erdogant elnökválasztási kampánya szombati zárórendezvényén. „Allah akaratából holnap egy új Törökországot hozunk létre. Egy erős Törökország emelkedik fel újra hamvaiból” – fogalmazott a miniszerelnök.

Kormánypárti közvélemény-kutatások szerint nem lesz szükség második fordulóra Törökország első közvetlen államfőválasztásán. „Tegnap közzétett felmérésünk szerint Recep Tayyip Erdogan 57 százalékon áll, Ekmeleddin Ihsanoglu 34-en, Selahattin Demirtas pedig 9 százalékot kaphat” – tájékoztatott Tarhan Erdem politikai elemző.

Szakértők úgy vélik, győzelme után Erdogan az államfői jogkörök kiszélesítésével önkényuralmi rendszert hozhat létre. Hasonló véleményen van az ország történetének első kurd elnökjelöltje is. „Aki másként gondolkodik, azt börtönbe záratja, elüldözi az országból vagy elrendeli a meglincselését, mert az ország tulajdonosának gondolja magát” – mondta Selahattin Demirtas.

A megfigyelők szerint jól jellemzi az erőviszonyokat, hogy míg a kormányfő 300 perc műsoridőt kapott a közszolgálati tévécsatornákon a választási kampány első napjaiban, két kihívója 3, illetve alig 1 percig hallathatta a hangját.

Erdogan 2003 óta vezeti Törökországot, és a törvények értelmében többször nem indulhat a miniszterelnöki posztért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!