2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A vártnál is magasabban tetőzhet a Duna

2013. június 6., csütörtök 08:40, frissítve: péntek 17:24

A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna. Eddig összesen csaknem 500 embert evakuálását rendelték el.

Tovább emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt órákban. Esztergomban 40, Pilismaróton 70 embert kellett kiköltöztetni otthonából a Duna áradása miatt, Budafok-Tétényben 220 embert telepítenek ki. Eddig összesen csaknem 500 embert evakuálását rendelték el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta rohamosan emelkedik a Duna, főleg a fenti szakaszokon. Újabb árvízvédelmi készültséget a Budapesttől délre lévő szakaszokon rendeltek el a szakemberek. Az országban már közel 760 km-en van árvízvédelmi készültség. Rendkívüli védekezés továbbra is 191 km-en van. Ezek a kritikus szakaszok Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében és Budapest területén vannak. A víz állása ismét jelentősen nőt, Budapestnél már 727 cm volt a Duna vízszintje.

Az árvíz miatt Budakalászon, a hullámtérben lakó 20 családnak, mintegy 100 embernek kellett eddig elhagynia házát. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese elmondta: Már több megyében is volt szükség kitelepítésekre. Összesen 400 embernek kellett eddig elhagynia a házát Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Bács-Kiskun megyében. Hajdu Márton kiemelte: Bács-Kiskun megyében még nem magas a Duna vízállása, de a megelőző kitelepítéseket itt is meg kellett kezdeni.

Győr-Moson-Sopron megyében 13 szakaszon védekeznek az ár ellen. Egész éjjel homokzsákokat töltöttek és pakoltak a Győr környéki Duna-parti településeken. Az árvíz elleni védekezésben csaknem ötezren vesznek részt. Győrzámolyon is meg kell emelni a gátakat. Széles Sándor Győrújfalu polgármestere szerint mindegy 40 km-es szakaszon kell a gátakat megerősíteni,  40 cm-es magasság emelésre lesz szükség. A polgármester kijelentette: meg tudják védeni Győrújfalu lakosságát, de előfordulhat, hogy ki kell telepíteni embereket. Vészhelyzet esetén a szállításra rendelkezésre állnak Volán-buszok, valamint páncélozott szállítótankok is.

A Duna áradása miatt lezárták a Kisoroszira vezető utat. A Szentendrei-szigeten fekvő települést autóval már nem lehet megközelíteni. Ennek ellenére a településen zavartalan az ellátás: állandó orvosi ügyelet van, folyamatosan járőröznek a rendőrök, az élelmiszer-ellátást pedig vízi úton oldják meg. A település polgármestere elmondta: a lezárt úton a következő órákban folyamatosan romlani fog a helyzet. További 35 ezer homozsákszállítmány fog érkezni Kisorosziba, ez még be fog tudni jutni a településre az útzár ellenére.

Hajnalban a folyó vízszintje Nagybajcsnál 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton. Az árhullám 2 nap alatt érheti el Budapestet, a folyó pedig hétfőn tetőzhet – a korábban vártnál magasabban – 885 centiméteren.

Sehol sem kritikus a helyzet

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint előreláthatólag sehol sem okoz kritikus helyzetet a Duna áradása. A védekezéshez rendelkezésre állnak az emberi és technikai erőforrások. Orbán Viktor tegnap a Komáromi térségben ellenőrizte személyesen a védekezési munkálatokat, a miniszterelnök ma reggel a Belügyminisztériumban csatlakozik az árvízi védekezést irányító törzshöz, majd 8 órától tájékoztatást ad az éjjel meghozott döntésekről. Amint megkezdődik, kapcsoljuk a helyszínt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetői és több mint 200 önkéntes munkatársa is részt vesz az árvízi védekezésben a Dunakanyar legveszélyeztetettebb településein. Ezt a tárca közölte. A munkatársakat a közigazgatási államtitkár felhívására önkéntes jelentkezés alapján választották ki, az árvízi védekezés alatt a minisztérium zavartalanul működik.

A földrengés nem okozott károkat a védművekben

Éjfélkor a Richter-skála szerinti 1,7-es erősségű utórengés volt a Nógrád megyei Érsekvadkerttől keletre 4 kilométeres mélységben, 3 órával azután, hogy a településen 4,2-es magnitudójú földrengést észleltek. A földmozgás nem okozott károkat a Duna menti védművekben. A rengést Balassagyarmaton, Vácott, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is lehetett érezni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések. A miniszterelnök reggeli sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy a rengés után a szakemberek minden gátat átvizsgáltak, és megállapították, hogy a földmozgás nem okozott a véderőkben károkat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!