2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A TASZ diktál az ombudsmani hivatalnak?

, ,

2014. szeptember 19., péntek 19:01, frissítve: péntek 21:05

Belső vizsgálat indul az alapvető jogok biztosának hivatalában. A belső levelezés szerint a tűcsereprogramról készült jelentést egyeztették a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel.

Norvég alapból pénzelt jogvédő szervezet diktál az ombudsmani hivatalnak. A Magyar Nemzet dokumentummal bizonyította, hogy a hivatal egyik főosztályvezetője egy elmarasztaló jelentés publikálásának időzítését egyeztette a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet illetékesével. A józsefvárosi tűcsereprogramról szóló elemzés május végére készült el, a hivataltól azonban azt kérte a TASZ drogügyi vezetője, hogy amíg szabadságon van, ne hozzák nyilvánosságra a jelentést, mert nem lesz meg a kellő médiavisszhang. A dokumentumot végül két napja, az önkormányzati kampányban tették közzé.

A biztos a TASZ beadványa alapján indította a vizsgálatot, miután a józsefvárosi önkormányzat felbontotta megállapodását a Kék Pont Alapítvánnyal a tűcsereprogramról. A program célja, hogy az aids és a Hepatitis C terjedését megelőzze a kábítószeresek körében.

Tagad a hivatal és a TASZ

A dokumentumok ellenére tagadja a biztosi hivatal, hogy főosztályvezetőjük egyeztetett volna a TASZ drogprogramjának vezetőjével. Az alapvető jogok biztosa reggel rendelte el a belső vizsgálatot, néhány órával később közleményben azt állapították meg: a Magyar Nemzet hamis látszatot kelt az ügyben, hiszen a lapban megjelent dokumentum nem a főosztályvezető és a TASZ közötti levélváltásból származik.

Válaszul az MNO nyilvánosságra hozta a teljes levelezést. Ebből kiderül, hogy a jogvédő lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt, aki a munkatársaitól kér segítséget, és akikkel később arról is értekezik, hogy a TASZ-os férfi szabadsága alatt biztosan nem adják ki a jelentést. A főosztályvezető az egyik levélben azt is közli a jogvédővel, hogy továbbította a TASZ-tól kapott információkat az ügy előadójának, és reméli, hogy tudnak segíteni az ügyben.

Tagadja a TASZ is, hogy nyomást gyakorolt volna az ombudsmanra. A drogpolitikai programvezető elismerte, hogy leveleztek arról, mikor jelenik meg a jelentés, de azt állítja, ő csak megkérdezte, nem akarta befolyásolni a hivatalt. Sárosi Péter azt mondta: örül neki, hogy a jelentés nagyrészt megegyezik az általa készített beadvánnyal.

– Mennyiben egyezik meg a biztosi állásfoglalás az önök által készített beadvánnyal?
– Nagyrészt egyetértett az ombudsman a mi érvelésünkkel. Úgy gondolom, ez azt mutatja, hogy jó érveket hoztunk fel.

Le kell mondania, ha…

Le kell mondania a biztosnak, ha kiderül, hogy asszisztált a tűcsereprogramról készült jelentés ügyében – jelentette ki Józsefváros fideszes polgármestere. Kocsis Máté szerint a történtek azt bizonyítják, hogy a droglobbi az ombudsmani hivatalba is befészkelte magát, hiszen a kiadott jelentés kilencven százalékban megegyezik a TASZ beadványával.

„Koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató jelentésről van szó, amely nélkülözi az ombudsmannal szemben támasztott követelmények sokaságát, jelesül az objektivitás és tárgyilagosság követelményét. A nyilvánosságra hozott levelezésből az derül ki, hogy a jelentés már készen volt akkor, amikor az önkormányzatot még meg sem keresték” – fogalmazott Kocsis Máté.

Azonnal távoznia kell a biztosi hivatal elnökének, ha igazak a TASZ és a hivatal levélváltásáról szóló hírek – mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ebben a helyzetben nem elég, ha a biztos belső vizsgálatot indít a történek felderítésére. Lázár hozzátette, teljesen hitelét vesztette a hivatal, ha kiderül, hogy a döntéseket nem Székely László hozta, hanem más személyek és szervezetek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!