2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A rendőrség és a hadsereg is bevethető

,

2013. június 3., hétfő 16:55, frissítve: kedd 10:10

Az eddigi legmagasabb vízállással érhet Magyarországra a Duna – tájékoztatott Pintér Sándor. A belügyminiszter elmondta: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a hadsereg is bevethető, ha szükséges.

„Passaunál 501 éves vízszintrekord dőlt meg, így valószínűsíthető, hogy az eddigi legmagasabb vízállással ér Magyarországra a Duna. Az északi területeken emberi életeket is követelt a folyam. A védekezés ideje alatt a vagyonvédelemre és az emberi élet védelmére kell leginkább beosztani a figyelmet” – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Pintér Sándor. A belügyminiszter rögzítette: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a hadsereg is bevethető, ha szükséges. Megjegyezte, a technikai berendezések és a humán erőforrás is rendelkezésre áll.

A későbbiek során a hajózási tilalom elrendelésére is sor kerül, a veszélyeztetett területeken a tömegközlekedést és az utakat is lezárhatják a hét második felében. „Ma 16 órától holnap reggel 8-ig négyóránként adunk tájékoztatást a helyzetről, de ha kell, felülbírálhatjuk ezt, és óránkénti tájékoztatásra is át tudunk állni” – húzta alá Pintér. Szavai szerint 18-20 nap múlva hagyhatja el Magyarországot az árvízi hullám.


Tarlós István a tájékoztatón közölte: hétfőn Budapesten elrendelte a másodfokú készültségi állapotot. 8 méterig a főváros saját erejéből biztosítja a védekezést, afölött a katasztrófavédelem segít. Elhangzott, az egyik legkritikusabb pont a Római-part. A hullámtérről itt ki kell vinni a gépjárműveket. A főpolgármester elmondta, keddtől a Margitszigetre is szállítják a homokot, szerdán pedig elkezdik kiépíteni a homokzsákokból a védőgátat. Csillaghegy körzetében kisebb evakuálásra is sor kerülhet, de csak akkor, ha a 8 méter 60 centis magasságot meghaladja a vízszint. Legrosszabb esetben 100-200 ember kitelepítése várható – tette hozzá Tarlós.

Komárom-Esztergom megyében a szőnyi gátrendszert kell csak magasítani, ehhez rendelkezésre áll megfelelő erőforrás – mondta el a kormánymegbízott a hétfői sajtótájékoztatón. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna szakaszain kell kiemelten készülni – jegyezte meg a megyei szóvivő. Bakondi György az elhangzottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ kedden reggel 8 órától áll fel. Hozzáfűzte: az árterületen és annak közelében korlátozni fogják a veszélyes szállítmányok szállítását a következő napokban.

Elhangzott, a rendészeti feladatokat az árvízzel sújtott területeken a Készenléti Rendőrség fogja ellátni. Összesen négymillió homokzsákkal készül a védekezésre a vízügyi felügyelőség, helyenként árvízvédelmi falat, földművet fognak felépíteni. Pénteken Szigetköznél, szombaton Budapesten fog tetőzni a Duna.

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb árvízére készülnek a Dunán a hatóságok. A folyó felső szakaszán a 2002-esnél magasabb vízszint várható, Budapesten pedig közel akkora, mint 11 éve. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli katasztrófavédelmi készültséget rendelt el a belügyminiszter. A vízügyi igazgatóságok ötezer emberrel védekeznek, az önkormányzatoknak további 18-20 ezer főt kell várhatóan mozgósítaniuk. A védekezésre van és lesz is pénz – hangsúlyozta korábban a kormányszóvivő. A Meteorológiai Szolgálat szerint Pest megyében és Budapesten kedden felhőszakadás várható. Bajorországban ötszáz éves rekordot döntött a Duna vízszintje, a kelet-német területeken ezreket telepítettek ki. Csehországban több halálos áldozata van az áradásoknak, az érintett kelet-közép-európai országok közösen fordulnak az Európai Unió katasztrófa-alapjához. Bővebben »»»

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!