2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A munkavállalók érdekét szolgálja a vasárnapi zárva tartás

2014. november 2., vasárnap 11:45, frissítve: vasárnap 17:48

A munkavállalók érdekében kezdeményeznék az üzletek vasárnapi zárva tartását – erről a KDNP alelnöke beszélt P8 című műsorunkban. A kisebbik kormánypárt törvényjavaslata szerint jövő márciustól a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. Rétvári Bence a műsorban beszélt a kormány gyermekvállalást és családokat segítő intézkedéseiről is.

A családi adókedvezmény megelőlegezésének tartja az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy a fiatal házasok is járulékkedvezményt kaphatnak jövőre. Az érintettek az első házasságkötés után két év alatt összesen 120 ezer forint köztehertől mentesülhetnek.

– Ez egyfajta előszoba, egy küszöb, hogy minél hamarabb házasodjanak össze, ha szeretnének. Ha nekik ez a döntésük, ez senkinek nem kötelező, mindenki úgy él, ahogy akar, de vannak olyan együttélési formák, amelyek az állam által támogatandók, hiszen minden szociológiai tanulmány azt támasztja alá, hogy a gyermek számára a legjobb felnövekedési lehetőség, ha egy stabil kapcsolatban, házasságban tud felnőni – mondta Rétvári Bence.

A kormány a családi adókedvezményt bővítésével is a gyermekvállalást próbálja ösztönözni.

– Négy év alatt folyamatosan megduplázzuk majd az adókedvezmény mértékét, pontosan azért, hogy a második gyerek is megszülessen, hogy megszülethessen a harmadik mindazoknál, akik ezt szeretnék. Magyarországon márpedig családbarát a szemlélet, tehát átlagban mindenki egy gyerekkel többet szeretett volna, mint amennyit vállal – ez is ehhez segítheti hozzá a családokat – egészítette ki Rétvári.

Az államtitkár azt mondta: a gyermekek számának növekedése a statisztikák szerint is megindult, ezért folytatja a kormány az eddig megkezdett intézkedéseket.

Rétvári Bence a szabad vasárnapra vonatkozó KDNP-s kezdeményezésről is beszélt. Hangsúlyozta: mindenki számára kell, hogy legyen heti egy biztos pihenőnap, de ha ezt a munkáltatók hétköznapra adják ki, akkor a családok nem tudnak együtt lenni, mert a gyerekek hétfőtől péntekig iskolában vannak. Szerinte ez munkajogi kérdés is, nem szabad engedni, hogy a multinacionális vállalatok visszaéljenek erejükkel.

– A vasárnapi munkát senki nem annyira önként vállalja, hanem a főnökei osztják be erre, főleg a nagyon nagy cégeknél, ahol nem aközött választhat, hogy akar-e vasárnap dolgozni, vagy nem, hanem aközött választhat, hogy vagy vasárnap is dolgozik, vagy a hét többi hat napján – nyomatékosított a KDNP-s politikus.

Hozzátette: a szabad vasárnapra vonatkozó törvényjavaslatot a következő hetekben dolgozzák ki, és bízik benne, hogy jövőre el is fogadja majd a parlament.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!