2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A megegyezés vesztese az Együtt–PM

2014. január 14., kedd 20:18, frissítve: szerda 11:30

A Bajnai Gordon vezette pártszövetségnek a korábbi tervekhez képest kilenc egyéni választókerületi helyről kellett lemondania. Az MSZP viszont az eredeti 75-ből mindössze négyet engedett át a Gyurcsány-pártnak. Egyéni indulásra a volt szabad demokrata pártelnök, Fodor Gábor új liberális formációja nem kapott bizalmat az egyesült baloldaltól.

A szocialisták – a tavalyi megállapodáshoz képest – négy helyről mondtak le, így 71 egyéni választókerületi jelöltjük lesz. Az MSZP Budapesten nem adott át körzetet az összefogás pártjainak, így a XIII. kerületben továbbra is Hiszékeny Dezső marad a jelölt – itt a DK Vadai Ágnest indította volna, a párt alelnöke így feltehetően az országos listára kerül fel. A Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció 13 választókerületet kapott, például Szigetszentmiklóst – itt indul majd Gyurcsány Ferenc egykori koalíciós partnere, a volt SZDSZ-es Kuncze Gábor, aki a jól bevált körzetben 1990 és 2010 között valamennyi választáson nyert.

A Bajnai-szövetség a korábbi tervekkel ellentétben – 31 helyett 22 választókerületben állíthat jelöltet. Több körzetet át kellett adniuk a DK-nak. Az Együtt–PM lemondott Budapest V. kerületéről is, miután Juhász Péter, a szövetség társelnöke múlt héten bejelentette: nem hajlandó együtt szerepelni Gyurcsány Ferenccel és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét sem fogadja el. A belvárosban így a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs lesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kihívója.

Rogán Antal szerint a baloldalon 2009 óta nem változott semmi. Az MSZP-t már akkor Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy Attila jelenítették meg. A mostani alkudozásnak pedig Gyurcsány Ferenc a nyertese, akinek a Fidesz frakcióvezetője szerint hét fő bűne volt. A Jobbik is úgy látja, hogy a baloldalon a múlt árnyai kísértenek. A radikális párt ezért a kormányt hibáztatja, mert elmaradt az elszámoltatás.

Együtt–2006 lehetne a név

Az LMP szerint a közös listát Együtt–2006-nak kellene elkeresztelni, mert azok fogtak össze, akik 2002–2010 között kormányozták az országot. Schiffer András, a párt elnöke közleményben emlékeztetett arra, hogy ő már egy éve megmondta: aki Bajnait választja, az megkapja Gyurcsány Ferencet és Kuncze Gábort is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!