2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Kúria kezében a devizahitelesek sorsa

,

2014. május 1., csütörtök 07:40, frissítve: csütörtök 10:08

A Kúriának kell eldöntenie, hogy a devizahitel-szerződésekben tisztességtelen-e az árfolyamrés – ez áll az Európai Bíróság Kásler-ügyben kihirdetett ítéletében. A luxemburgi testület döntése gyakorlatilag feljogosítja a legfőbb bírói fórumot arra, hogy a magyar jog alapján döntsön a devizahitel-szerződésekről és a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy fogalmazott, hogy az Európai Bíróság nem oldotta meg a Kúria helyett a feladatot.

Döntött az Európai Bíróság a Kásler-ügyben. A devizahiteles család az OTP ellen indított eljárást az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés miatt. A luxemburgi testület most meghozott ítélete szerint a Kúriának kell eldöntenie, hogy a devizahitel-szerződésekben tisztességtelen-e az árfolyamrés. Vagyis feljogosítja a legfőbb bírói fórumot arra, hogy a magyar jog alapján döntsön a devizahitel-szerződésekről és a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról. A Hír TV-nek Lomnici Zoltán alkotmányjogász azt mondta, az Európai Bíróság nem oldotta meg a Kúria helyett a feladatot.

– Két nagyon fontos üzenete van. Az egyik az, hogy a tisztességtelenséget vizsgálhatja a Kúria. A másik pedig, hogy a tájékoztatásnak részletesnek kell lennie, tehát nemcsak nyelvtanilag, hanem az árfolyamátváltás mechanizmusára vonatkozóan, illetve a jogok és kötelezettségek tekintetében is. És az is kijelenthető, hogy az Európai Bíróság nem oldotta meg a Kúria helyett a feladatot, a vonatkozó eljárást a legfőbb bírói fórumnak kell majd lefolytatnia – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A Magyar Bankszövetség egyelőre szűkszavúan nyilatkozott. „A devizahitelezés jogi kérdései egy fajsúlyos témakör, emellett az Európai Bíróság egy igen összetett határozatot adott ki, így a banki jogász szakértők dolgoznak a határozat pontos értelmezésén” – közölte Sütő Ágnes szóvivő.

A Kásler-ügyben érintett OTP közleményt adott ki. Ebben azt írják, az Európai Bíróság ítélete egyértelművé teszi: ellentétes lenne a fogyasztók érdekével, ha valamely szerződéses rendelkezés bíróság általi érvénytelenítése a teljes szerződés megsemmisüléséhez vezetne. A végleges döntést ezért a Kúriától várják.

A kormány is a Kúriára vár

A legfőbb bírói fórumra vár a kormány is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a kormány csak ezután határoz az újabb devizahitel-mentőcsomagról. „Ez egyébként nem változtatja meg azt a korábban mondott álláspontot, hogy nyilván a Kúria jogegységi döntését a kormánynak ebben a kérdésben meg kell várnia. Ha ez a döntés megszületett az Európai Bíróság részéről, akkor valóban most már itt az idő, hogy a Kúria ezt a döntését meghozza és ezt értékelve a kormány is a saját intézkedéseit elkészítse.”

A Kúria várhatóan nyár elején egészíti ki a devizaügyben hozott jogegységi határozatát. Ha azonban az ítélkezési szünet előtt nem születik meg a döntés, leghamarabb ősszel tárgyalhat a parlament az újabb mentőcsomagról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!