2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A korábbi elbocsátások miatt kell többet dolgozniuk?

2014. november 25., kedd 19:29, frissítve: szerda 11:33

Rövidíthetik jövő héttől a kormányhivatalok nyitvatartási idejét. A Magyar Nemzet szerint az ügyfélszolgálatok így csak fél 5-ig, illetve csütörtökönként 6-ig lesznek nyitva. Ezzel párhuzamosan tízórás munkarendre állhat át több minisztérium, illetve háttérintézmény is. A Lázár János vezette Miniszterelnökségnél már eddig is napi 10 órát dolgoztak, emiatt több, gyermekes munkavállaló felmondásra kényszerült.

A Lázár János vezette Miniszterelnökségen fél nyolctól fél hatig ég a villany. A tízórás munkanapra több mint fél éve tértek át. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a munkaidő megemelése után a gyermekes kormánytisztviselők közül többen távoztak, helyükre fiatalok érkeztek. A lap szerint a kancellária gyakorlatát több minisztérium és kormányzati háttérintézmény is átveheti. Erről megkérdeztük a kormányszóvivőt, Kurucz Évát is:

– Amióta Lázár János előbb államtitkárként, majd miniszterként a miniszterelnökséget vezeti, azóta 7.30-17.30-ig tart a munkaidő, ezt a munkavállalók megértették és elfogadták
– Ennek az okairól mit lehet tudni?
– Az okairól nem tudok mit mondani, nyilván a feladatmennyiséggel is magyarázható.
– Hogyan viszonyulnak ehhez a munkavállalók?
– Nem tudok semmilyen konkrét esetről, úgy tudom, mindenki megértette, elfogadta, és így vállalta a feltételeket.

A Köztisztviselők Szakszervezete tiltakozik. Az érdekképviselet főtitkára szerint a korábbi elbocsátások miatt kell többet dolgozniuk a kormánytisztviselőknek. „A feladatok megmaradtak, sőt nőttek, de a végrehajtók létszámát 10 év alatt 70 ezerrel csökkentették” - mondta el Boros Péterné.


Törvény rögzíti, hogy egy kormánytisztviselő általános napi munkaideje 8, heti munkaideje pedig 40 óra. A munkajogász szerint az emelés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért túlórapótlék vagy szabadidő jár a munkavállalónak.

„Általában kormánytisztviselők esetében nem lehet a munkaidő mértékét napi 8-ról 10 órára emelni, mert a törvény szerint a teljes munkaidő maximuma az napi nyolc óra, ha valakinél ilyen megállapodást írtak alá, ennek az egyik folyománya, hogy rendkívüli munkaidőnek fog minősülni, hogy ha majd elszámolják a munkaidőt. A másik, hogy van egy speciális kategória: a részleges érvénytelenség. A jogszabály lép a kinevezésben kikötött munkaidőmérték helyébe, aki ilyen szerződést aláírt, annak is napi 8 óra a munkaideje” – fejtette ki P. Horváth István ügyvéd.

Miközben a Miniszterelnökségen nőtt a munkaidő, a kormányhivatalok nyitva tartása megrövidült. Az ügyfélszolgálatokon eddig reggel 8-tól este 8-ig lehetett ügyet intézni. Decembertől már csak fél 5-ig, csütörtökönként pedig fél 6-ig várják az állampolgárokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!