2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Hamász beismerte a három izraeli tizenéves meggyilkolását

2014. augusztus 22., péntek 12:55, frissítve: péntek 19:17

A Hamász egyik vezetője elismerte, hogy a radikális szervezet gyilkolta meg a júniusban eltűnt három izraeli tizenévest. Ez a gyilkosság volt az egyik kiváltó oka a Gázában azóta is tartó katonai akcióknak. Izrael csütörtök hajnalban is lőtte az övezetet, a légicsapásokban nyolcan meghaltak, köztük a Hamász három magas rangú vezetője is. Az ideiglenes tűzszünet keddi megszegése óta 54 palesztin vesztette életét a harcokban.

A palesztin Hamász egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön elismerte azt a korábbi feltételezést, hogy a radikális szervezet katonai szárnya áll az elrablás mögött. „Sok spekuláció látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Néhányan összeesküvésről beszéltek, pedig ezt az akciót testvéreitek, az al-Kasszám Brigádok hajtották végre annak érdekében, hogy segítsék az izraeli börtönökben éhségsztrájkoló testvéreiket” – mondta a Hamász egyik tisztségviselője. Az állítást viszont más Hamász-vezetők nem erősítették meg.

Az izraeli tizenévesek meggyilkolására válaszul zsidó szélsőségesek elraboltak és élve elégettek egy palesztin fiút. A kölcsönös erőszakhullám után Izrael légi és szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben, amely kisebb tűzszünetekkel azóta is tart. A legújabb légicsapásokban valószínűleg életét veszítette a Hamász katonai szárnyának több legfelsőbb vezetője, köztük Mohamed ed-Deif is. A zsidó állam hadserege előbb lehallgatta Deif telefonhívását, majd meghatározta tartózkodási helyét, végül néhány percen belül lebombázta az épületet. A légicsapásban tizennyolc ember, köztük Deif felesége és gyermekei is meghaltak.

A zsidó állam és a Hamász közötti háborút továbbra is a palesztin civil lakosság szenvedi meg a legjobban. Az izraeli légicsapásokban már több mint kétezer palesztin halt meg, háromnegyedük civil – az elmúlt napokban tovább nőtt az áldozatok száma. „Csak az elmúlt 48 órában további kilenc gyermeket öltek meg. Így összesen már 469 gyerek halt meg, és ez a szám tovább emelkedhet. Több mint háromezer gyermek megsebesült, négyszázezer ember pedig elmenekült, sokan közülük gyermekek” – mondta az Unicef gázai irodájának vezetője.


Izrael továbbra sem engedélyezi, hogy a jogvédőcsoportok belépjenek Gáza területére. Az Amnesty International és a Human Rights Watch többek között azért kért engedélyt erre a zsidó államtól, hogy kivizsgálja azokat az izraeli támadásokat, amelyek felvetik a háborús bűn gyanúját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!