2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Dunakanyarban kritikus a helyzet

,

2013. június 9., vasárnap 07:50, frissítve: vasárnap 10:26

A Szigetközben már apad a Duna, a Dunakanyar egyes településein viszont kritikus a helyzet. Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője öt alföldi vízügyi igazgatót rendelt a Dunához.

Az Országos Vízügyi főigazgatóság szóvivője elmondta: A Duna-kanyarnál valamint Esztergomnál is tetőzés közelében van a folyó. A szakemberek folyamatosan emelik a gátakat magasságát. Nagymarosnál 747 cm a vízállás és itt még nem beszélhetünk tetőzésről. Budapesten jelenleg 888 cm-es vízmagasság mérhető. Szakemberek szerint van esély, hogy a víz sehol sem folyik át a gátakon. A fővárosban a legfrissebb előrejelzések szerint akár 895 centiméteres vízállás is elképzelhető.

A Győrtől délnyugatra fekvő Koroncóra 800 katonát vezényeltek. A községnél ömlik a Bakony-ér a Marcal folyóba, az áradó Duna mindkettőt visszaduzzasztja. Még 1-2 centiméter vízemelkedésre számítanak, ezért gőzerővel dolgoznak a Bakony-ér jobb partján – mondta el a település polgármestere a Hír TV-nek 15 órakor.

A pénteken kitelepített Győrújfalunál három napig eltarthat a védekezés – mondta a miniszterelnök, miután Hende Csaba honvédelmi miniszterrel a helyszínre látogatott. Orbán Viktor kifejette, a helyi vezetőkön múlik, hogy a lakók mikor térhetnek vissza otthonaikba. Ha lesznek még kitelepítések, azokat mindig nappal fogják végrehajtani. A miniszerelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben résztvevőknek. Bővebben>>

Egyelőre nem zárják be a Győrt védő körtöltés nyílásait, mert az intézkedés akadályozná a Szigetközben az árvízi védekezést. Ha Győrújfalunál átszakad a gát, azonnal lezárják a védvonalat. Győrzámoly utcáit 40 centiméter víz borítja – a helyiek azt mondják, árvíz idején lehetetlen védekezni a belvíz ellen.

Fotó: Szekeres Panna/MTI
Fotó: Szekeres Panna/MTI                                                                                      -


A szlovák oldalon fekvő Révkomáromnál már tetőzött a Duna, Komáromnál órák óta 845 centimétert mutat a vízmérce. A város polgármestere azt mondta: a városban továbbra sem kell számítani kitelepítésre, a gátak bírják a terhelést. Esztergomnál is stagnál a folyó, 20 órakor 809 centiméter volt a vízállás.

Orbán Viktor elmondta: Esztergomban a hidakra fel kellet vinni a teherautókat, hogyha a víz magasabb lesz akkor ne vigye el a hidat. A miniszterelnök hangsúlyozta lakott terület ezzel együtt sincs veszélyben. Ha még is baj lenne elegendő ember van a munkálatokra. Esztergomnál éjjel 2-kor vonul le a Duna, és onnantól kezdve már Budapest felé közelít. Orbán Viktor azt is hozzátette: minden este 21 órakor telefonkonferencia van, amiben az összes érintett miniszter és vízügyi szakember részt vesz. Pilismarótra szombat este 150 katonát kellett átvezényelni, ezért a miniszterelnök úgy látja a településen megvan a kellő védelem. Orbán Viktor kiemelte nem egész Pilismarót van veszélyben hanem a településen található üdülőövezet, amit sokan használnak állandó lakhelyként. Az ár már Budapest felé közeledik. „A következő igazán nagy feladat az Budapest megvédése lesz” - mondta a miniszterelnök.

A védekezésben résztvevők nyugodt éjszakára számítottak, és ez részben meg is valósult - mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. Esztergomban a munkavégzés vezetője elmondta a Tabáni hídnál minden rendben van, nincs pánikhangulat, az emberek várják a következő intézkedéseket. Várhatóan 815 cm körül tetőzik a Duna Esztergomnál, ahol jelenleg is több száz Debrecenből érkező katona erősíti a gátakat.


A Duna túlsó partján, Nagymarosnál a vártnál magasabb a vízszint, 743 centimétert mértek adásunk előtt, a tetőzést 739 centire várták. Tegnap éjszaka a folyó áttört egy kerítést, de a vizet megfogták. Az új mobilgát félkész állapotban van, tavasszal kezdték építeni. Nagymaroson több mint félszáz ember hagyta el otthonát, három lakost erővel vittek ki. A védekezésben segít a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bükk Mentőcsoportja, az egységgel speciális búvárok is érkeztek. A Hír TV tudósítója elmondta: Nagymaroson egyenlőre tartja a vizet a töltés, azonban a gát igen rossz állapotban van és több helyen is szivárog a víz a töltés túloldalára. A Duna tetőzését Nagymarosnál 739 cm-en várták, azonban 747 cm-es vízszintet mértek a szakemberek és további emelkedésre is lehet számítani. Nagymaroson eddig 52 embernek kellet elhagynia az otthonát. Hátráltatta a munkát a településen, hogy a hadsereg hivatásos állományának kiérkező tagjai szóváltásba kerültek a helyi lakosoktól, mivel a katonák átvették a munka további folyamatát, amit a lakosok sérelmeztek, mondván eddig is tudtak saját erőből dolgozni. A helyiek napok óta építették a gátakat. Az ideiglenes töltésekre azért volt szükség, mert a régiek megsérültek, a mobilgát pedig csak félkész állapotban van. Nagymarosra nem engedték be a Hír Televíziót sem, a településre vezető út le van zárva. Éjjel 11-kor a katonák átvették a védekezést a helyiektől. Erre azért volt szükség, mert a szakemberek a tetőzés közeledtével jónak látták, hogy az emberi élet védelme miatt az önkéntesek helyére hivatásos embereket, katonákat rendeljenek. Nagymarosról 52 embernek kellett még szombat kora este elhagynia a házukat. A tervek szerint 8 órakor Pintér Sándor és Bakondi Györgyis a helyszínre látogat, ahol sajtótájékoztatót tartanak.

Dunabogdányból a Hír Televízió tudósítója elmondta, hajnali 5 órakor riasztották a lakosságot, és a védekezésben résztvevőket, hogy segítsenek, mert a Duna több helyen átbukott a töltésen és átszivárgások is megtörténtek. Ezért nagy teljesítményű szivattyút is be kellett vetni. Két hangadót, - akik a helyszínen védekezőket hergelték - , el is kellett szállítani a helyszínről. Ide további homokzsákokra van szükség. A vízügyi szakemberek szerint ugyanis nem megfelelően tették le a homokzsákokat és nem is tömörítették megfelelően.

A Szentendrei-szigeten fekvő Kisoroszit jövő csütörtökig-péntekig zárhatja el a Duna a külvilágtól. A kenyeret, az egyéb alapvető élelmiszereket és a gyógyszert hajóval, motorcsónakkal szállítják a községbe. A révkikötőt már csak magas tengelyű teherautóval lehet megközelíteni, a 11-es út érintett szakaszát ugyanis szintén elöntötte a víz.

Az áradat levonulása után tartósan meg kell erősíteni a védvonalat - ezt a köztársasági elnök mondta Kisorosziban, miután a honvédség egyik helikopterével végigjárta az árvíz által leginkább fenyegetett településeket. Áder János szerint a mostani árvíz egyik tanulsága, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású vizekre kell számítani és ennek megfelelően kell majd védekezni. Az államfő telefonon nyilatkozott a Magyarország élőben című műsorunknak, az interjúban példátlan összefogásról beszélt. „Nyugodtan mondhatom, hogy a falu apraja-nagyja összefogott, alkalmi segítőkből sem volt hiány, én most úgy látom, hogy egyelőre további segítségre nincs szükség” - fogalmazott Áder.

Fotó: Papp Ágoston
Fotó: Papp Ágoston                                                                           -


Tahitótfalunál
átszakadt az agyagból épített ideiglenes védvonal, amely mögött 50 ház van. A kirendelt műszaki szakértők a második védvonal megerősítésén dolgoznak. A katasztrófavédelem a honvédséggel egyébként készen áll a kitelepítésre is, már odavezényelték a honvédség kétéltű járműveit és még több hivatásost. A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta: Tahitótfalura 4000 homokzsákot rendelt a polgármester, mivel a településen nem központilag irányított, hanem  helyi védekezés zajlik, a feladatokat az önkormányzat osztja ki. A településre Kárpátaljáról is érkeztek önkéntesek, akik szintén segédkeznek a munkában. A Tahitótfalut és Kisoroszit összekötő Nyúlgát tegnap átszakadt. A települést egy állami gát is védi. Vízügyi szakemberek 30-40 cm-es vízszintemelkedést várnak még Tahitótfalunál. Megnyitották félpályán a 11-es utat a katasztrófavédelem illetve a rendőrség szakemberei, ami annak köszönhető, hogy jelentős számban sikerült szivattyút szerezni és az úttestről le tudták szívni a vizet. Fontos, hogy a Tildy Zoltán hidat meg tudja védeni a település, amire jó esély van, mivel a híd egy olyan kő talapzaton áll, ami egy idő után magába tudja szívni a vizet. A polgármester tájékoztatása szerint az állami védmű egyenlőre bírja a megpróbáltatásokat.

A katonák éjfél után érkeztek meg Pilismarótra, ahol a védekezést szintén személyesen ellenőrizte a miniszterelnök. Az Esztergomtól 10 kilométerre lévő településen az Országos Roma Önkormányzat tagjai is segítik a munkát. A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta a gátakon még mindig dolgoznak, több száz katona vesz még mindig részt a védekezésben. Az üdülőövezettől mintegy 1,5 km-re építették fel a védművet. A veszélyeztetett területeken végrehajtották a kiürítéseket. Azokban az utcákban ahol a védekezés zajlik civil lakosok már nincsenek, a terület le van zárva, csak a katonákat illetve a rendőröket engedik ki. A Katasztrófavédelem helyettes szóvivője, Hajdú Márton 7 órakor a Hír Televíziónak úgy fogalmazott, Pilismaróton éjszaka is intenzív védekezés zajlott, ahova további erőket – többek között a fővárosból is – vezényeltek. Emellett szükség volt még további 50 ezer homokzsákra, amelyet már a helyszínre szállítottak. A védműszakaszt még meg kell támasztani. Hozzátette, további 19 főt kellett kitelepíteni Pilismarótról.

A Duna 760 centiméterrel elérte a 2006-ban mért árvízi szintet Szentendrénél. Az önkéntesek folyamatosan dolgoznak a gátakon; éjszaka óta a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának hallgatói 24 órás ügyeletben őrzik és figyelik a teljes, 6,3 kilométeres szentendrei védvonalat.

Budapesten már több helyen elérte a víz a felső rakpartot. A Váci út egy szakaszát részlegesen lezárták, mert nemrég elérte a folyó vízszintje az utat, itt folyamatosan homokzsákokat pakolnak. A Külügyminisztérium épülete előtt és a Batthyány téren is befolyt a víz. A fővárosban 2006-ban mérték a legmagasabb, 860 centiméteres értéket. A folyó vízszintje jelenleg 861 centiméteren áll. A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig tudják megvédeni.

Fotó: Katona Csilla
Fotó: Katona Csilla                                                                                    -


Csaknem 15 ezer ember befogadására biztosított helyet Budapest főváros védelmi bizottsága, a Hungexpo területén. Itt szállást, étkezést és egészségügyi ellátást adnak szükség esetén a kitelepítetteknek. A testület elnöke szerint meg tudják védeni a fővárost, eddig 150 embernek kellett a fővárosban elhagyni az otthonát, de további kiköltözésekre nem számít Pesti Imre.

A II. kerületi Bem téren feltört a víz, ugyanis egy zápor vizét a csatornák nem tudták elvezetni a Duna magas vízállása miatt. A 4-es 6-os és 19-es villamos nem tud járni. A vizet a Dunába szivattyúzzák, este fél 7-re helyreállhat a rend - mondta el Tarlós István, főpolgármester a Hír TV-nek. Az egyik budai bevásárlóközpontban is gondot okozott a felhőszakadás. Az Origo információi szerint az épület teteje nem bírta a sok csapadékot és az egyik üzlet felett beszakadt a tető. A boltokat bezárják, a mozgólépcsőkről ömlik a víz.

Az alsó szakaszon várhatóan 30 centivel a valaha mért legmagasabb érték felett tetőzik majd a Duna Bátánál. Tolna megyében ott alakulhat ki kritikus helyzet, a védelmi bizottság kitelepítésre is felkészült. Itt jelen pillanatban 158 önkéntes dolgozik most a védműveknek a homokzsákos magasításán. A védekezésben a kormányhivatal munkatársai mellett börtönőrök, tartalékos katonák és az egyházak képviselői is segítenek a helyieknek.

Folyamatosan járőröznek a kitelepített Győrújfaluban és más településeken is a hátrahagyott házaknál. Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője mondta. Garamvölgyi László hozzátette: az árvízi védekezésben kétezer rendőr vesz részt, Zala, Somogy és Vas megyéből 300 egyenruhást vezényeltek ki gátat építeni.

Gödön körülbelül még 20 centiméteres vízszint emelkedést bír el a gát. A Hír TV tudósítója elmondta: bár hivatalos forrás nincs, a helyiek szerint mintha megállt volna a vízszint emelkedése, de továbbra is homokzsákokkal próbálják stabilizálni a töltést, azonban megerősítették, hogy aggodalomra nincs ok és úgy gondolják, hogy a nehezén túl vannak. Azt is hozzátették: reményeik szerint, ha eddig bírta a gát, akkor már a végsőkig ki fog tartani.

A Búbánat-völgyben éjszaka rendkívüli esemény történt. A 600 méter hosszú ideiglenes védmű több helyen átázott és megcsúszott. Ezt védték meg bordás megtámasztással.

Kritikus helyzet két helyszínen

Két helyszínen volt kritikus az árvízi helyzet - a katasztrófavédelem főigazgatója a Magyarország Élőben című műsorunkban összegezte a szombati napot. Bakondi György azt mondta, minden települést megvédtek, Győrújfalunál is meg tudták tartani a gátat, a következő napokban a legfontosabb feladat a védművek megerősítése. Dunaalmáson és Pilismaróton kellett nagyobb erőkkel beavatkozni.

Folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje

Budapesten meghaladta a Duna vízszintje az eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket, a vízszint folyamatosan emelkedik, legutóbb 876 centi volt. A folyó több helyen elérte a felső rakpartot, homokzsákokat raktak le a Váci út egy szakaszán is. A Margitszigeten az ideiglenes töltés 930 centiméterig véd. A Dagály strandot már pénteken lezárták, a védekezési munkákat a főpolgármester a helyszínen ellenőrizte. Tarlós István azt mondta: a főváros megvédhető, a vízszint előreláthatólag kilenc méter alatt marad.

A Budapesti Közlekedési Központ azt kéri az autósoktól, hogy kerüljék a belvárost. A javasolt kerülőutak mindegyike Dél-Buda és Észak-Buda között - Pesten át - vezet. Az autópályák felől az M0-ás körgyűrűt, a Dél-Buda belsőbb városrészeiből pedig a Rákóczi híd - Hungária körút - Árpád híd útvonalat javasolják Óbuda és Buda északi része felé.

Elöntötte a víz a Bem teret

Elöntötte a csatornákból visszabugyogó esővíz Budán a Bem teret. Az egyik bevásárlóközpont teteje beszakadt, nem bírta el a nagy mennyiségű csapadékot. A Fővárosi Csatornázási Művek teherautója is nehezen közlekedett a Margit híd alatt összegyűlt vízben. A tűzoltók hiába takarítottak, a csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lezúdult csapadékot. A víznek nem volt hova távoznia, az árvízi kapukat napokkal korábban lezárták, hogy az áradó Duna ne duzzassza vissza a csatornákat.

A Bem téren az autókba is befolyt a víz, a járműveket órákig takarították a tulajdonosok. De a házakat sem kímélte a felhőszakadás. Volt, ahol a lakók ki sem tudtak lépni az épületből, a víz befolyt a lépcsőházakba is. A rendőrök lezárták az érintett utcákat, a Margit hídra nem lehet felhajtani. „Nagy zápor volt Budán és tekintettel arra,h a Duna vízszintje ilyen magas a csapadékcsatornák a hegyről lezúduló záporvizet nem tudták elvezetni. A csapadékcsatornák nyomás alá kerültek és ez a víz jött felfele, pincéket öntöttel el, áramot kellett kikapcsolni és autókat is elsodort. Nem tud járni a 4-es, a 6-os és a 19-es villamos a 86-os busz, de a fővárosi csatornázási művek szakemberei a katasztrófavédelem segítségével minden fellelhető szivattyúval emelik át a vizet a Dunába” - mondta Tarlós István.

A Széna téri bevásárlóközpontban is gondot okozott a felhőszakadás. A tetőszerkezet nem bírta el a nagy mennyiségű esővizet és beszakadt. A falak és a mozgólépcsők mellett ömlött le az esővíz. A plázát biztonsági okokból kiürítették.

Az árvízi védekezésben eddig 1200 személynek kellett elhagynia otthonát. Homokszákokat folyamatosan szállítanak a kritikus helyszínekre. Így csak a szombati napon 3 millió homokzsákot használtak fel országosan.

Küldje be videóját!
Az árvízről készült friss videóikat várjuk a Hír TV applikációján keresztül! A beküldött felvétellel részt vehet videopályázatunkon is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!