2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

90 százalék szavazott az elszakadásra Donyeckben

,

2014. május 12., hétfő 10:13, frissítve: hétfő 12:40

Donyeckben a szavazók csaknem 90 százaléka a terület függetlenségére voksolt. A másik szakadár területen, Luhanszkban csak ma hozzák nyilvánosságra a referendum eredményét. Donyeckben a részvételi arány 75, Luhanszkban pedig 81 százalékos volt. Az orosz elnök csak a hivatalos eredmény után kommentál. Az ukrán államfő bohózatnak nevezte a népszavazást, az EU és az Egyesült Államok nem ismeri el az eredményt.

A szeparatista donyecki népköztársaság választási bizottságának elnöke, Roman Ljagin másfél órával az urnazárás után bejelentette a győzelmet a függetlenségi népszavazáson.

Az ukrán sajtó szerint a donyeckiek hihetetlen gyorsasággal számoltak. A részvételi adatok is gyanúsak, Donyeck megye lakosságának ugyanis csak 48 százaléka orosz, 46 százaléka viszont ukrán, ezért a 75 százalékos részvételi arány túl magasnak tűnik.

Az úgynevezett luhanszki népköztársaságban nem közöltek eredményeket, ott azonban három kérdést tettek fel a szavazóknak, ezért a szavazatszámlálás jóval lassabban haladhat.

Luhanszkban is kiugró a 81 százalékos részvétel, mert itt az orosz kisebbség aránya mindössze 39 százalék, bár az 58 százalékos ukrán többség jó része orosz anyanyelvű. Előfordulhat, hogy itt a függetlenség támogatottsága kisebb lesz, mint Donyeckben.

A harmadik szeparatista területen, a harkovi népköztársaság területén nem tartottak népszavazást, mert nem tudtak megállapodni a másik két szakadár területtel a kérdések egységesítésében. Az orosz elnöki szóvivő közlése szerint Vlagyimir Putyin csak az eredmények ismeretében mond véleményt a donyecki és a luhanszki népszavazásról. Az ukrajnai kormány, az Európai Unió és az Egyesült Államok már hetekkel előtt jelezte, hogy nem ismeri el a szakadár területeken tartott vasárnapi népszavazás eredményét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!