2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:30

Színvonalas munkát ajánlva csábítják a fiatalokat

2015. április 22., szerda 18:45, frissítve: szerda 19:12

Elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium Gyere haza, fiatal elnevezésű programja, amelynek célja, hogy a hosszabb ideje külföldön dolgozó, hiányszakmával rendelkező fiatalokat színvonalas munkát ajánlva csábítsák haza. Első körben a Nagy-Britanniában élőket szólítják meg, ahol a legalacsonyabb – 33 év – a magyar munkavállalók életkora, ugyanakkor köztük a legmagasabb a felsőfokú képzettségűek aránya.

Már él az a honlap, ahol jelentkezni lehet a Gyere haza, fiatal programba. A Nemzetgazdasági Minisztérium a külföldön dolgozó magyar fiatalokat szeretné hazacsábítani. „Megkérdeztük őket, hogy mi volt a kivándorlásnak az oka. Elsősorban a megfelelő fizetés hiányát jelenítették meg, az állás hiányát és az önmegvalósítás hiányát. Ezeket nekünk tisztán kellett tudni ahhoz, hogy olyan programot tudjunk tervezni, amivel lehetőséget biztosítunk itthon” – mondja Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A programra első körben százmillió forint áll rendelkezésre, amelyből ötven, jól képzett fiatal elhelyezkedését és letelepedését támogatják. A cégek például mérnököket és informatikusokat keresnek. Jelenleg is sok magasan képzett munkavállaló dolgozik külföldön. „Nemcsak mennyiségi, hanem minőségi problémáink is vannak, hiszen mondjuk míg Romániából nagyságrendileg a kétharmada szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező, és egyharmada a magasan képzett szakember, nálunk ez fordítva van. Nálunk a kétharmad vagy diplomás, vagy jól képzett szakember hiányszakmában” – közölte Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Székesfehérváron folyamatosak az ipari beruházások, de a cégek egyre nehezebben találnak szakképzett munkaerőt. A programban a jelenleg külföldön dolgozó fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési és utazási támogatással is segítik. „Egyre több bérlakásunkat, azt igenis át kell csoportosítani a hivatásokat tekintve hiányszakmákat űző, azokat betöltő szakemberek letelepedésének támogatása mellett. Úgyhogy az a szándékunk, hogy ilyen típusú lakáshoz történő hozzájutásban fogjuk ezeket a fiatalokat segíteni” – nyilatkozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ha sikeres lesz a program, a minisztérium a jövőben több száz, akár több ezer fiatal munkavállaló hazatérését is segítené.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!