2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Szakértők szerint Görögország kiválik az eurózónából

2015. június 30., kedd 16:45, frissítve: kedd 16:51

Működőképes marad Görögország, ha a gazdaság csődbe megy. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint az athéni vezetés a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat ezután is tudja fizetni, csak a lejáró hiteleik törlesztése okoz gondot. Eközben a német pénzügyminiszter azt nyilatkozta: Görögország akkor is tagja maradhat az eurózónának, ha a választók vasárnap nemmel szavaznak a hitelezők ajánlatára.

A bankok továbbra is zárva tartanak, a lakosok az ATM-ekből fejenként 60 eurót vehetnek fel. Lehetséges azonban, hogy hamarosan már csak drachmában juthatnak megtakarításaikhoz – az ország ugyanis kiszorulhat az euróövezetből. „Nem fogja az Európai Központi Bank szerdától finanszírozni a likviditásokat. Az simán megtörténhet, hogy szerdán-csütörtökön a görög kormány államosítja a bankokat, és feltőkésíteni őket, hogy működőképesek legyenek, már csak drachmában tudja” – vélekedett Pogátsa Zoltán közgazdász.

Elemzők szerint Athén kiválása az eurózónából gazdaságilag korlátozott hatással járna. Kis gazdaságról van ugyanis szó, a magánhitelezők nagy részét pedig már korábban kimentették a nemzetközi intézmények a Görögországnak adott hitelek révén. A görög kilépés inkább politikailag ingatná meg az eurózónát, hiszen rávilágítana annak sebezhetőségére, ráadásul erre eddig még nem volt példa.

„Elméletileg úgy tudnak kilépni az európai övezetből, hogy kilépnek az Európai Unióból. Tehát ennek az euróövezetből való kilépésnek nincs kilépési mechanizmusa. Hogyan lépek ki az euróövezetből? Erre nem tud senki se pontos választ adni. Meg lehet csinálni, jogilag járható út erre nincs, de persze, hogy meg lehet csinálni” – mondta a Hír TV stúdiójában Róna Péter közgazdász.

A kilépés miatt a görögök euróban megtakarított befektetései leértékelődnének, hosszabb távon azonban legalább visszanyernék gazdaságpolitikai szabadságukat. A kilépés valódi vesztesei Görögország legnagyobb hitelezői, az eurózóna-tagországok és az IMF lennének, ők ugyanis szinte biztosan elbuknák a kihelyezett hiteleket.


Azt a görög kormány már világossá tette, hogy nem fogja átutalni az IMF-nek kedden lejáró 1,6 milliárd eurós tartozását. „Nagyon valószínű, hogy a jelenlegi körülmények között nem fogjuk kifizetni a Nemzetközi Valutaalapot” – mondta Jórgosz Sztathákisz gazdasági miniszter.

A görög államnak csak az adósság kifizetése okoz problémát, a nyugdíjak és közalkalmazotti bérek kifizetésére elvileg van fedezet. A görög költségvetés elsődleges, azaz adósságszolgálat nélküli egyenlege ugyanis már évek óta pozitív, azaz Athén el tudja tartani magát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!