2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán szerint az unió is jól jár azzal, ha pénzt adhat hazánknak

Hír TV

2017. december 22., péntek 19:22, frissítve: péntek 21:48

Magyarország nem engedi, hogy bármilyen szankció érje Lengyelországot – mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában. Hozzátette: szerinte a magyar gazdaság az EU-s pénzek nélkül is jól működne, sőt még az EU jár jól azzal, ha pénzt adhat Magyarországnak. A Financial Times egyik cikke pedig arról ír: mostanra a Mészáros- és Tiborcz-féle oligarchák pénzzel való kitömése az állami politika része lett.

Ismét kiállt az unió szégyenpadjára szólított Lengyelország mellett a magyar miniszterelnök, ezúttal az állami közrádió szokásos hétvégi interjújában. Brüsszel szerdán indított az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, mert álláspontja szerint Varsó igazságügyi „reformja” veszélyezteti a jogállamiságot. Orbán Viktor nemzeti érdeknek nevezte, hogy a lengyelekkel szemben ne valósulhasson meg semmilyen büntetés.

„Nekünk az az érdekünk, hogy teljes mellszélességgel kiálljunk Lengyelország mellett, és tegyük világossá, hogy semmilyen Lengyelországot érintő büntetés nem tud létrejönni, mert Magyarország élni fog a lehetőségével, hogy megakadályozza. Én személy szerint is ezt az álláspontot képviselem” – emelte ki rádióinterjújában Orbán Viktor.

Az uniós jogrendre hivatkozva attól sem tart a miniszterelnök, hogy jogállami fenntartások miatt uniós forrásokat vonnak el Magyarországtól. Szerinte Brüsszel is profitál abból, hogy évi több milliárd forintot adhat Magyarországnak, így a támogatások nem fognak megszűnni.

– Egyébként pedig a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül is.
– Azt mondják, hogy a növekedésnek a motorja az uniós forrás.
– Igen, de ez nem így van. A növekedés motorja a magyar emberek munkája. Nekünk világszínvonalú munkásaink vannak, Magyarországon világszínvonalú gyárak működnek. Nemcsak azért világszínvonalúak a gyárak, mert világszínvonalú technológia van benne, hanem mert vannak Magyarországon munkások, akik tudják működtetni. Úgyhogy Magyarországnak nem kell megijednie, Magyarország nincsen rászorulva senkinek a pénzére, Magyarország a saját lábán áll. A magyar gazdaságpolitika elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon a helyzethez – jegyezte meg.

A jegybank csütörtöki inflációs jelentése azonban meghatározó tényezőnek tartja az uniós pénzeket a GDP bővülésében. A dokumentum szerint a pénzfelhasználás csökkenésével lassulnak a beruházások is.

Működhet, de nagy kiesést jelent

„Természetesen lehet uniós források nélkül működnie egy országnak, sokan bizonyítják, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy ha egy országba beáramlik a saját össztermékének a 4-5 százaléka évente, az biztosan hatást gyakorol a gazdaság életére, teljesítményére. Vagyis azt lehet mondani, hogy ilyen források nélkül valószínűleg kisebb lenne a gazdaság teljesítménye” – mondta Madár István gazdasági elemző.

A Miniszterelnökség megbízásából készült egyik korábbi tanulmány alapján a 2015 előtti tíz évben 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékos esésben lett volna a magyar gazdaság uniós pénz nélkül.

Budapesti Corvinus Egyetem kutatói közben tanulmányukban azt írják, az EU támogatási rendszere csökkenti a versenyt, torzítja az árakat, és növeli a korrupciót Magyarországon, az elmúlt nyolc évben 3000 milliárd forintnál is többet költhetett el a magyar állam azért, mert a közbeszerzéseket túlárazta.

A Financial Times egyik cikke pedig meg is nevezte a többi között Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt és a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt is, aki ilyen közbeszerzéseken gazdagodott meg, nem véletlen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!