2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem nyugszik a tőzsde

2015. augusztus 26., szerda 12:37, frissítve: szerda 19:22

Folytatódott az esés az európai börzéken. A londoni értéktőzsde vezető indexe több mint 1, a frankfurti 1,5 százalékkal esett, Párizsban még ennél is nagyobb volt a csökkenés. Kínában a kezdeti emelkedés után folytatódott a lejtmenet, hiába pumpált pénzt a bankrendszerbe, és csökkentette tovább az alapkamatot a jegybank.

A központi pénzintézet közbelépése sem oszlatta el a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat. A jegybank 0,25 százalékkal vágta meg az alapkamatot, hogy beindítsa a hitelezést. Ennek ellenére a pekingi tőzsde kedden negatívan zárt. „Mindig ezt történik, ha megváltozik a gazdasági környezet: hirtelen nagy lesz a zaj. Ez olyan, mint a szél felerősödése a szökőár előtt” – fogalmazott az egyik pénzpiaci elemző.

Három nap alatt csaknem 20 százalékot zuhant a tőzsde. A pánikot a kínai gazdaság lassulása okozza. A korábbi két számjegyű növekedés helyett már csak 7 százalékkal bővül az ország bruttó hazai összterméke.

A kínai gazdaság stabilitásával kapcsolatos kételyek augusztus eleje óta erősödnek. Akkor a pekingi vezetés egyoldalúan leértékelte a jüant élénkítési célzattal.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, ha válságba kerülne, az az egész világon visszavetné a növekedést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!