2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lakásáfa: kérdés, mennyit nyelnek le a beruházók

2015. december 14., hétfő 19:17, frissítve: kedd 08:49

A szakértők sem tudják, hogy mikortól jelentkezhet az áfacsökkentés hatása az új lakások, házak áraiban, és azt sem, hogy a 22 százalékpontos adómérséklésből mennyit nyelnek majd le a beruházók. Az Orbán Viktor által a hétvégi Fidesz-kongresszuson bejelentett intézkedés visszamenőleges lesz. Az áfacsökkentésről sürgősséggel szavaz a parlament kedden, az őszi ülésszak utolsó napján.

Az egyik fővárosi lakóparkban is 27 százalékos áfával tervezték a költségeket és az árakat is. De januártól új lakást vagy házat 5 százalékos forgalmi adóval szabad csak eladni.

„Lehetővé kívánjuk tenni azt is, hogy ne csak a január elseje után történt adásvételre vonatkozzon ez a kedvezmény, hanem amennyiben az adásvétel és a használatba vétel között nem telt el több mint két esztendő, akkor a már folyamatban lévő új lakások értékesítésén is lehet alkalmazni majd ezt az áfakulcsot” – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szakértők nem számítanak arra, hogy a lakások már januártól olcsóbbak lesznek, arra pedig pláne nem, hogy ötödével mérséklődnek az árak. Ők sem tudják megmondani, hogy az eladók mennyit nyelnek majd le az áfacsökkentésből. „Azt gondolom, hogy ez egy nagyon nehéz kérdés, hogy olcsóbbak lesznek, már ez is egy kérdés, vagy hogy mennyivel lesznek olcsóbbak. Az ingatlanpiac azért nem pusztán úgy működik, hogy ha mondjuk csökkentenek egy szektorban áfákat. Az biztos, hogy az egyes vállalkozásoknak a profitja ezzel nőni fog, hogy ez mennyiben fog lecsapódni az ingatlanvásárlóknál az ingatlan értékében, ez már egy nehezebb kérdés, ezt majd a jövőben fogjuk meglátni” – véli Flórián Zsolt, az Építkezők Országos Egyesületének szakértője.

Az egyik ingatlanügynökség szakértője szerint az új lakások piaca jobban igazodik majd a vásárlók pénztárcájához. „Lesznek a drágább, magasabb presztízsű, jobb minőségű lakások, ugyanúgy, ahogy eddig is épületek, de megjelennek mellette az olcsóbbak is” – nyilatkozta a Duna House elemzési vezetője. Az olcsóbb ingatlanok az áfacsökkentés időszakának második felére készülhetnek el. „A piac már régóta vár egy hasonló intézkedést. Nagyon nagy szükség van új lakásokra. Most az ingatlanpiaci forgalom megnövekedésével úgy is tűnik, hogy igény van új lakásokra, és valószínűleg egy ilyen intézkedés után a beruházóknak megjön a kedve és nagyobb projekteket is fogunk látni majd a jövőben” – tette hozzá Rutai Gábor.

Az építkezések számának növekedésével a telekárak várhatóan emelkednek a következő három évben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!