2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Benyújtották a lakásáfa-csökkentés javaslatát

2015. december 14., hétfő 15:14, frissítve: hétfő 16:23

Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkenhet a lakásáfa. Az erről szóló javaslatot ma nyújtotta be a kormány.

A Rogán Antal és Varga Mihály által jegyzett törvénytervezet szerint 2019-ig csak 5 százalékos forgalmi adót kell majd fizetni az új építésű lakások esetében. Az áfacsökkentés a 150 négyzetméter alatti társasházi lakásokra, illetve a 300 négyzetméter alatti családi házakra vonatkozik. A nemzetgazdasági miniszter szerint az intézkedéssel évente 3-5 ezerrel több új lakás épülhet.

A szocialisták szerint csak egy szűk körnek kedvez a kormány az intézkedéssel. Gőgös Zoltán napirend előtti felszólalásában azt mondta, arra számítottak, hogy a kormány a lakosság többségét érintő áfacsökkentést jelent majd be, ezért úgy döntöttek, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentő módosítót nyújtanak be. Gőgös Zoltán szerint erre azért van szükség, mert a lakosság egy része a fizetése 30 százalékát élelmiszerre költi.

A törvényjavaslatot jegyző fideszes Rogán Antal kétszínűnek nevezte a szocialisták áfacsökkentést érintő módosítóját. Emlékeztetett: az MSZP-kormány idején 12 százalékról először 15, majd 25 százalékra emelték az áfát, otthonteremtés helyett pedig devizahiteleket kínáltak az embereknek. Rogán Antal azt mondta: a mostani áfacsökkentéssel olcsóbban lehet majd lakáshoz jutni, amely megteremti a lehetőséget mindenki számára a saját lakásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!