2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Autóhitelek forintosítása: megkésett lépés vagy kétszínű politika

Hír TV

2015. augusztus 2., vasárnap 20:05

Megkésettnek tartja az autóhitelek forintosítását a devizahitelesek egyik érdekképviselete, ahogy a Jobbik szakpolitikusa is. A Fidesz szerint a radikális párt kétszínű politikát folytat a kérdésben.

„Az autó- és személyi alapú devizahitelek kivezetése van soron, a kormányzati intézkedés már elkészült.” A tusnádfürdői szabadegyetemen jelentette be július második felében a fogyasztási hitelek forintosítását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A részletekkel már nem ő szolgált, hanem politikai helyettese, a tárca parlamenti államtitkára. „A kormány lényegében döntött abban, hogy segít ezen ügyfelek számára, ezen emberek számára is. A segítséget úgy tudjuk elképzelni, hogy önkéntesség elvén alapul, tehát csak azon ügyfelek élhetnek majd a majdani megoldással, akik ezt önként, saját maguk szeretnék” – mondta Tállai András parlamenti államtitkár.



A lakásra felvett devizahiteleket már tavaly forintosították, a svájci frankot 256, az eurót pedig 309 forinton váltották át. Az euró árfolyama az elmúlt félévben érdemben nem változott, a frank viszont jelentősen megdrágult, miután a svájci jegybank szabadjára engedte januárban az árfolyamot. Az alpesi devizával 290 forint felett kereskednek. Az autóhitelek, illetve a személyi kölcsönök átváltási árfolyama egyelőre nem ismert. „Egyáltalán nem egy nagy segítségről van szó, hanem arról, hogy megóvják az elmúlt hónapok árfolyam-emelkedése negatív hatásaitól az autóhiteleseket. Ha kedvezményes árfolyamot alkalmaznak, akkor a piaci és a kedvezményes árfolyam közötti különbözetet valakinek mint terhet viselnie kell. Itt, ugye, szóba jöhet az állam, a Magyar Nemzeti Bank, illetve a bankszektor. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a bankszektornak kell valamilyen veszteséget elviselnie” – fogalmazott Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője.

Az elemző álláspontját osztja a devizahitelesek egyik érdekképviselete. „Ha kedvezőbb árfolyam mellett történik az átváltás, akkor a futamidő csak egy minimális időtartammal hosszabbodik. Nekik lehet, hogy jó lesz ez a megoldás, de a többieknek, én azt gondolom, hogy már nem segítség. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy ez már késő lesz” – nyilatkozta Falus Zsolt, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke.

A Jobbik a devizahiteleket azon az árfolyamon váltaná át forintra, amelyen annak idején az ügyfél felvette a kölcsönt. „Néminemű kozmetikai jellegű könnyítést foganatosítanak az autóhitelesek esetében. Nagyon kevésnek, szánalmasan kevésnek tartjuk. Azért tarthatjuk kevésnek, mert a lakáshitelesek esetében már bebizonyosodott a piaci árfolyamon történő forintosítás mintegy 70 százaléknyi árfolyam-különbözet lenyelését legalizálta, és ez a fogyasztók kárára történik, az érintett bankok javára” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Egy másik ellenzéki párt, az Együtt az árfolyamveszteséget az ügyfelek helyett a Nemzeti Bankkal fizettetné meg, amely a forint gyengülésén jelentős összeget nyert. „Elsősorban a jegybanknál halmozódtak fel olyan nyereségek a korábbi devizafelhalmozásból, illetve devizaváltásból, amik adott esetben felhasználhatók lennének, ahelyett, hogy Tiziano-festményeket vesz. Tehát azt gondoljuk, hogy ha van ilyen, akkor a jegybanknak kell egy kedvezményes árfolyamot biztosítania” – szögezte le Pataki Márton elnökségi tag.

A Fidesz szerint a Jobbik kétszínű a devizahitelezés kérdésében, a nagyobbik kormánypárt azt írta közleményében, hogy az ellenzéki párt elutasította annak idején a jelzálogalapú devizahitelek forintosítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!