2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Áfacsökkentéssel és növekvő hiánnyal számolnak jövőre

,

2016. április 14., csütörtök 15:20, frissítve: csütörtök 19:03

Nem várna 2017-ig a tej áfájának csökkentésével a kereskedők érdekképviselete. A szövetség szerint a termelők helyzet olyan súlyos, hogy a forgalmi adó csökkentését a második félévtől be kellene vezetni. Az áfacsökkentések költségvetési hatásáról más számot mondott a nemzetgazdasági miniszter és mást a kancelláriaminiszter.

„Nincs több idő. Nincs olyan, hogy még meddig bírjuk, az én gazdaságomban naponta 600 ezer forint mínuszt termelnek a teheneim” – veszteségét számolgatta egy tejtermelő a hónap elején tartott demonstráción. Régóta mondták a kormánynak, hogy áfacsökkentés nélkül reménytelen az olcsó import visszaszorítása. 2017-től a tej forgalmi adója 27 százalékról 5 százalékra csökken.

A Tej Szakmaközi Szervezet képviselői nem állnak kamera elé, amíg nem ismerik az adócsökkentés részleteit. Írásban annyit azért elmondtak, hogy szerintük az ágazat napjai meg vannak számlálva, ezért azonnali beavatkozást sürgetnek.

A Kereskedelmi Szövetség osztja az álláspontjukat. „A friss tejesek esetében célszerű lenne már 2016 derekán bevezetni az 5 százalékos adókulcsot, hiszen a tejtermelők helyzete, be kell látni, nagyon súlyos és számukra ez azt jelentené, hogy egy hazai alapanyagból készülő termék piaca bővülhetne, hiszen az alacsonyabb fogyasztói ár ezt jelentené” – mutatott rá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

5 százalékra csökkent a tojás és a baromfihús áfája is jövőre. A feketegazdaság mértékét 20 százalékra becsülik az ágazatban. Amíg az adó nem csökken, addig szigorú ellenőrzésekre lenne szükség – mondja a Baromfi Termék Tanács első embere.

„Ezt a csábítást egészen addig kéne szigorúan ellenőrizni, akár az Ekáer rendszeren keresztül, akár az elektronikus adózással kapcsolatos egyéb lehetőségekkel, amíg ez a magas áfakulcs van, hiszen addig az ágazat nem tud mentesülni ezektől a nem teljesen legális szereplőktől” – szögezte le Csorbai Attila elnök-igazgató.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a kieső adóbevételnél többet nyerhet az államkassza a feketegazdaság visszaszorításával. „Magyarország azt tervezi 2017-ben, és azt javasolja a kormány a költségvetésnek, hogy bizonyos területeken kerüljön kiterjesztésre az online pénztárgép és az online számla bevezetése kezdődjön meg. Az elektronikus számla nézetem szerint bizonyos szektorokban teljesen megoldja a a fehérítés kérdéskörét, ebből 150 milliárd forint többletbevétel is lehet akár. Nehéz megbecsülni, 50 és 150 között mozognak a belső számítások” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Olcsóbb lesz jövőre az internetezés és az éttermi ebéd is. A két szolgáltatás áfája 27-ról 18 százalékra csökken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!