2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A minőséggel és a mennyiséggel nem lesz gond, csak az árral

2017. június 1., csütörtök 22:35, frissítve: péntek 08:47

Rekordtermésre számítanak a dél-dunántúli gazdák az idén, mivel az erős téli fagy nem tett nagy kárt a gyümölcsösökben. A zöldség- és gyümölcsárak mégsem lesznek olcsóbbak a kormány januári minimálbér-emelése miatt.

130 hektáron termel Pécs mellett egy cég gyümölcsöt. A fák átvészelték a téli fagyot. A cseresznyét már szedik, utána jön majd a meggy, a kajszi, az őszibarack, a szilva és az alma. A társaság közel 100 idénymunkást foglalkoztat.

„Mi nagyon szeretünk ide járni, már nagyon hosszú évek óta járunk ide, és nagyon sok munkalehetőségünk van hála a jó istennek. A pénzünk is jó. Ugye kilószedés van, minden ember igyekszik, hogy minél több kilót tudjunk leszedni” – nyilatkozta egy idénymunkás a Hír TV-nek.

A mennyiségi és a minőségi kilátások kedvezők, a szilva az egyetlen, amelyből a tavalyinál kevesebb terem – mondja az ügyvezető. „Gyanítom, hogy a tavalyi árak meg fognak maradni, nem fogunk alája esni, mondván, hogy a minimálbér is jóval magasabb lett. Tehát többet kell a dolgozóknak kifizetnünk, és hát ez ugye bizonyos mértékig meg fog jelenni a gyümölcsárban” – fogalmazott Pillmann Gábor, a Danic Kft. ügyvezetője.

A zöldségek közül néhány héten belül piacra kerül a hazai paradicsom és paprika. Az egyik ültetvényt közmunkások művelik az egyik baranyai falu, Birján önkormányzatának megbízásából.

„Idén úgy néz ki, hogy jó termésünk lesz. Szép a palánta is, és bő termés lesz egyelőre. Permeteztük is a növény, úgyhogy bízunk benne, hogy sokkal jobb lesz, mint a tavalyi évünk, úgy hogy rekordtermésre számít a polgármester” – mondja Nagy József falugondnok.

A paradicsom és paprika kilója most 450-500 forint körül van a piacon, a nagy szemű cseresznyéért akár 800-1000 forintot is elkérnek a kereskedők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!