2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A balatoni hal védjegy bevezetésén fáradoznak

Hír TV

2017. november 4., szombat 10:32, frissítve: szombat 11:39

A tavalyihoz képest idén 7 százalékkal nőtt a horgászok száma, a növekvő bevételnek köszönhetően pedig egyre többet tud haltelepítésre fordítani a balatoni halgazdálkodási társaság. A lehetőség jókor érkezett, az orvhalászat miatti veszteség ugyanis akkora, hogy megbecsülni sem lehet.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a balatoni hal védjegy bevezetésén dolgozik, aminek célja, hogy a Balaton vízgyűjtőjén lévő tógazdaságok megfelelő minőségű halat termeljenek. A halak egy része utánpótlásként a tóba kerülne, másik részét viszont a csúcsgasztronómián keresztül újra bevezetnék a balatoni vendéglátásba.

„Ugyanilyen tájegységi védjegyek lennének később máshol is. Gyakorlatilag itt a minőséget alapozná meg ez az áruvédjegy. Igazából nem az a lényeg, hogy a Balatonban van vagy máshol, hanem az, hogy milyen minőségben állítjuk elő. Rengeteg olyan apró körülmény van a takarmányozástól a tartáson át az őshonos fajok állományig, ami ebbe az irányba vezet, itt próbálunk majd eredményeket mutatni” – nyilatkozta Dérer István, a Mohosz alelnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!