2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

A Monetáris Tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját, összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

  • Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá - tette hozzá. Egyúttal döntöttek a jegybanki kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről, az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Az alelnök rámutatott: a 2022. október közepe óta bevezetett intézkedéscsomaggal megvalósult a fokozatos és óvatos kamatcsökkentés, fennmaradt a pénzügyi piacok stabilitása, a lépések stabilizálták az árfolyamot, és hozzájárultak az állampapírpiaci hozamok csökkenéséhez.

Virág Barnabás elmondta, hogy

az infláció egyértelműen csökkenő pályára állt,

azonban még mindig elfogadhatatlanul magas. A szigorú monetáris kondíciókat változatlanul szükségesnek nevezte az árstabilitás fenntartható elérése érdekében.

A jegybanki eszköztár átalakul és egyszerűsödik, a jegybank szeptember végével megszünteti az egynapos betéti gyorstendert.

Október elsejétől a tartalékszámla a bankok számára korlátlanul rendelkezésre áll, ezzel a monetáris politika irányadó eszközévé válik - közölte.

Kitért arra, hogy

a dezinfláció széles körben zajlik, az év végén várhatóan 7-8 százalék közötti tartományban alakul az infláció.

Idén éves átlagban 17,6-18,1 százalék között alakulhat a mutató. A reálkamat szeptemberben pozitív tartományba kerül, és azt követően fokozatosan emelkedik.

A hazai gazdaság teljesítménye az idén mínusz fél és plusz fél százalék közötti lehet, 2024-ben és 2025-ben egyaránt várhatóan 3,0-4,0 százalékkal bővül. A tanács szerint az inflációs kockázatok fölfelé, a növekedést övező kockázatok inkább lefelé mutatnak, ezért továbbra is körültekintő monetáris politikára van szükség.

A jövő évtől kiegyensúlyozott szerkezetű gazdasági növekedés várható

a jegybank szerint, a külső egyensúlyi pozíció gyors és jelentős javulása folytatódott az energia és nem energia tételek javulásával. Kulcsfontosságúnak nevezte a dezinflációs pálya folytatásához az óvatosságot és az adatvezérelt döntéshozatalt.

Kérdésre közölte: az alapkamatot év végéig a makrogazdasági adatok, az inflációs pálya alakulása és a pénzpiaci környezet alakulása folyamatos értékelésével alakítják majd ki, a piaci várakozások 11 százalék környékén szóródnak. A kormány és a jegybank szorosan együttműködik az infláció letörése érdekében, "egy platformon állnak" - jelentette ki. Megjegyezte: a magas infláció megölte a gazdasági növekedést az elmúlt időszakban. Az alelnök úgy vélte, makrogazdasági oldalról nem indokolt leminősítés a hitelminősítők részéről, ez szerinte nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napindító - A mesterséges intelligencia jövője

Napindító - A mesterséges intelligencia jövője

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiakultúra – vallás – nyilvánosság kutatócsoportja 2023. november 29-én konferenciát szervez a mesterséges intelligencia aktuális kérdéseiről. Lázár Kovács Ákos intézetvezetővel beszélgetett Illés Peti riporter.
Napindító - Metafizika napjainkban

Napindító - Metafizika napjainkban

Ha felfejtjük a világ rétegeit, képesek leszünk egyensúlyt teremteni és rendet tenni a káoszban. Ehhez nyújtanak segítséget az itt kiállító alkotók – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a Metafizika című kiállítás megnyitóján pénteken Szentendrén. Most a Mank galériában, Sárkány Győzővel Illés Peti beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!