2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Gazdaság

Világszerte megdöbbentek az elemzők

Világszerte váratlanul érte az elemzőket a svájci frank árfolyamának elengedése. Az alpesi ország nemzeti bankja az utóbbi években az euróhoz igazította a kurzust, hogy elejét vegye a frank túlzott erősödésének.

A rendszeres intervenció ugyan védte a svájci exportőröket és a turisztikai vállalkozásokat is, de túl sok pénzt emésztett fel, és emésztett volna fel a jövőben is az euró várható gyengülése miatt. A svájci jegybankelnök szerint a piac és a gazdaság az elmúlt években hozzászokott az erős frankhoz. Londoni elemzők arra számítanak, hogy az erősödő frank érezhetően visszaveti az alpesi ország gazdasági növekedését.

Hosszú sor állt egy pénzváltó előtt Bernben. A svájciak kihasználták a frank hirtelen erősödését, és eurót vettek megtakarításaikból. A világpiacot váratlanul érte, hogy az alpesi ország nemzeti bankja elengedte a frank árfolyamát, amelyet 2011-ben az euróhoz kötöttek. A svájci jegybank az elmúlt három évben nem engedte, hogy a frank és az euró árfolyama a rögzített szint alá menjen. Amikor az alpesi deviza erősödni kezdett, a jegybank eurót kezdett vásárolni a pénzpiacon. Magyarán frankot adott el.

A magyar pénzváltók sem késlekedtek az árazással. Budapest belvárosában dél körül 450 forintért kínálták a svájci frankot. A vételi árfolyam alig változott, 263 forintot fizettek az alpesi devizáért. Forgalmuk alig volt.

„A valutaváltók ebből élnek, tehát ők kénytelenek villámgyorsan bármilyen változásra reagálni, így, és ráadásul biztonsági árfolyamokat kellett készíteni abból, amit Ön mondott, ők ezt követték. A legtöbb valutaváltó-hálózat alkalmas arra, hogy IT-megoldásokkal másodpercenként változtassák az árfolyamokat, ők is követték a nemzetközi devizapiacon megjelenő árakat” – közölte Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke.

A svájci exportőrök súlyos következményekkel számolnak. Szakértők szerint öt milliárd frankot veszíthetnek, ami a svájci GDP 0,7 százaléka. A legnagyobb óragyártó, a Swatch vezérigazgatója azt mondta, hogy a jegybank döntése gazdasági szökőárat indított el, a vállalat részvényei 15 százalékot estek.

A Hír Tv-nek nyilatkozó svájci gazdasági újságíró szerint túl költséges volt a frank árfolyamának rendszeres gyengítése, amelyre a jövőben is rákényszerült volna a jegybank az euró várható gyengülése miatt.

„A dollárral szemben éppen enyhült a feszültség a svájci frank szempontjából, hiszen felértékelődött. Feltételezem, hogy ezt a pillanatot használta ki a jegybank a kiszállásra, az árfolyamküszöbből. Talán attól félt, tekintettel az eurózónában uralkodó helyzetre, hogy különben nem tudná ezt megtenni egyhamar” – mondta a Tages Anzeiger gazdasági szakújságírója. „Azt sejtem, hogy a jegybanknak már problémát jelentett az árfolyamküszöb. És már nem volt belátható, hogyan szabadulhat ki ebből, az eurózóna problémái, az euró fokozódó gyengeségei miatt” – tette hozzá.

A svájci jegybank elnöke kora délután sajtótájékoztatón ismertette a döntés okait.

„Kiállt a döntésük mellett, és azt mondta, hogy alapvetően volt jó pár éve a svájci gazdaságnak arra, hogy alkalmazkodjon az erős svájci frankhoz, és ez meglátásuk szerint be is következett. A döntést ilyen váratlanul kellett meglátása szerint véghez vinni, ahogy ezt tették délelőtt, és nem voltak meglepődve azokon a reakciókon, amiket a pénz- és tőkepiacokon láttak.” Alapvetően optimista a svájci gazdaság jövőjét illetően, hiszen az alacsony kőolajárak, illetve a világgazdasági fellendülés a svájci gazdaságnak is segíthet. És kiemelte még, annak ellenére, hogy eltörölték ezt az árfolyamküszöböt, résen lesznek. „Ha szükséges, akkor a svájci frank kurzusát a megfelelő irányba, gondolom, a gyengülés irányába próbálják majd elmozdítani” – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház zrt. vezető elemzője.

A svájci jegybanki alapkamat eddig is negatív volt, vagyis fizetniük kellett azoknak a befektetőknek, akik megtakarításaikat frankba menekítették. A fizetnivalójuk tovább nő, az árfolyamküszöb eltörlésével párhuzamosan a nemzeti bank tovább csökkentette az irányadó rátát.

Nem kell aggódni

A lakáshiteleseknek nem kell számolgatniuk a svájci frank erősödése miatt, ahogy azoknak sem, akik devizában vettek fel szabad felhasználású jelzálogkölcsönt. Az ő tartozásukat a tavaly decemberben rögzített 256 forinton váltják át forintra. „Elsősorban azokat érinti a svájci frank mostani, brutális erősödése, akiknek még van valamilyen oknál fogva svájcifrank-hitele, jellemzően ilyen a jármű-, gépjárműhitelek és a személyi kölcsönt fölvevők, svájci frankban fölvevők, őnekik ez, bizony, továbbra is a törlesztő részletükben egy nagyon jelentős emelkedést hozhat, akár 20 százalékosat is” – vélekedett Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

Az államadósságban nem várható hasonló mértékű emelkedés. Az Államadósság Kezelő Központ évek óta euróra váltja át a más devizában felvett kölcsönt – mondja a nemzetgazdasági miniszter.

„Ezek a hitelek tehát nem svájci frank alapon futnak, emiatt nem kell attól tartani, hogy az adósságállományunk és emiatt a törlesztőrészletünk szintje jelentős mértékben megnövekedik. Az önkormányzatoktól átvett hitelek esetében, ahol svájci frankos hitelek voltak, előtörlesztést hajtottunk végre a tavalyi év folyamán. Ezek a hitelek már nincsenek bent az államadósságban” – közölte csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A baloldal a kormányt is hibáztatja, a Gyurcsány-párt közleményben szólította fel a kabinetet, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a károk enyhítéséről. A szocialisták elnöke a gazdaságpolitikát és a Nemzeti Bank monetáris politikáját okolja a forint árfolyamának nagymértékű ingadozásáért.

„A kormánynak figyelnie kellene a világban zajló folyamatokra és olyan gazdaság és jegybank politikát kialakítani amely megvédi a magyar állampolgárok forintjait és hiteleit” – mondta Tóbiás József, a szocialisták elnöke.

A forintosítás ellenére a svájci frank gyengülése még mindig 377 ezer devizahitel-szerződést érint Magyarországon.

Némileg korrigált

A svájci frankot tegnap reggel még a 265 forinton jegyezték, délelőtt már a 380-as szinten is járt, de az árfolyam később némileg korrigált. A piacokat ugyanis meglepte, hogy a svájci jegybank bejelentette, hogy már nem kötik az euróéhoz a frank árfolyamát.

A forint ma reggel némileg gyengült, a svájci frankot adásunk előtt nem sokkal a 318-as szinten kínálták. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben is gyengült, az uniós fizetőeszközzel 322 forinton kereskedtek. A dollárt 277 forintért jegyezték.

Időben
Időben kezdte el a kormány a deviza-adósok ügyének rendezését, ez az egyik legfőbb tanulsága a forint mélyrepülésének – közölte Magyarország Élőben című műsorunkban a Raiffeisen elemzője. Török Zoltán kifejtette: azzal, hogy a kormány rögzítette a forintosítás árfolyamát, a devizahitelesek többségét megvédte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!