2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

Véget ért a recesszió Magyarországon

Egy év után véget ért a technikai recesszió a magyar gazdaságban, miután a harmadik negyedévben eljött a várva várt felpattanás. Bár valószínűleg az éves növekedést már ez sem tudja megmenteni – írja a VG.hu.

  • Véget ért a recesszió Magyarországon

Bekövetkezett a hónapok óta várt fordulat a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közölt adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt.

Ezzel tehát véget ért a tavaly év közepe óta tartó recesszió.

Világgazdaság által előzőleg megkérdezett elemzők éves alapon stagnálást, negyedéves bázison pedig 1,2 százalékos növekedést vártak, tehát az adat enyhén rosszabb lett a vártnál. Ugyanakkor érdemes lesz megvárni a december elsején kijövő részletes adatokat, amelyekből pontosan kiderül, hogy az egyes nemzetgazdasági ágak miképp járultak hozzá a GDP alukáláshoz. Főleg azért is, mert általában a szolgáltatások értékét nehéz felbecsülni, nem véletlenül szokta rendre utólag korrigálni az adatokat a statisztikai hivatal.

A KSH annyit azért elárult, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet.

A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte

– állapítják meg, hozzátéve, hogy a szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

Egy évig tartott a recesszió Magyarországon

Hasonló negyedéves bővülésre utoljára 2022 második negyedévében került sor, az akkori 1,1 százalékos negyedéves bővülés óta nagyot fordult a világ, a felrobbanó energiaárak, majd a begyűrűző infláció mellett a jegybank keresletszűkítő lépései is megtették a hatásukat: a harmadik és negyedik negyedévben is negyedéves alapon 1,1, majd 0,2 százalékkal csökkent a GDP, miközben az éves kiigazított index 3,9 százalékra, majd az év végén 0,5 százalékra lassult. Az idei második negyedévben aztán már mindenki a felpattanást és a recesszió végét várta, ehhez képest negatív meglepetést okozott, hogy stagnált a kibocsátás (utólag korrigálta az adatot a KSH 0,3 százalékos mínuszról), éves alapon pedig 2,2 recesszióba csúsztunk.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!