2020. január 27.,
hétfő, Angelika napja

Vasúttörténeti pillanat Magyarországon

Hír TV

2019. július 16., kedd 15:40

Átadták a MÁV-Start első emeletes motorvonatát. A dunakeszi Járműjavítóban készült 11 KISS szerelvény a próbaüzem után februártól áll forgalomba az elővárosi vonalakon. A fővárost Vác-Szobbal, valamint Cegléd-Szolnokkal összekötő vonalon közlekedő vonatok egyenként 600 férőhelyesek, és jelentősen felgyorsítják majd az elővárosi forgalmat.

Fanfárok között gördült ki a dunakeszi szerelőcsarnokból a MÁV Start első emeletes motorvonata. A járművet a Stadler gyártja, ugyanúgy, mint a vasúttársaság már közlekedő Flirt motorvonat flottáját. Az új szerelvényekhez hasonló sem közlekedett eddig a magyar vasútvonalakon.

A kétszintes motorvonatok légkondicionáltak, van rajtuk WIFI, mobileszközök töltésére alkalmas hálózati csatlakozó, és mozgássérültek számára kialakított illemhely is. Alkalmasak a nagy sebességű közlekedésre, és hatékonyságuk nem veszélyezteti a környezetet sem.

A részben magyar gyártású motorvonatok februárban állnak forgalomba. Az első 11 járművet már gyártják. Az összesen 19 darab szerelvényből álló flotta két éven belül kerül a pályákra, ekkor már a balatoni forgalomba is beállítják őket.

Hír TV