2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Varga: Senki nem vesz el pénzt senkitől

Nem veszik el az önkormányzatok pénzét, mindössze azt szeretnék, hogy a kereskedelmi bankok helyett az állam forgathassa a vagyont - mondta a Hír TV-nek a pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy az állam a Magyar Államkincstár számlájára utaltatja vissza az önkormányzatoknak kifizetett uniós támogatásokat.

  • Varga: Senki nem vesz el pénzt senkitől

„5000 fő alatt nem lesz sem képviselőtestületi választás, sem polgármester választás, hanem a járási kormányhivatalok fognak kijelölni egy embert, egy kormánytisztviselőt, aki az előljárója, vagy régense lesz annak az adott településnek” – januárban a Szabad Pécs újságírója írta meg, hogy a választás után az önkormányzati rendszer gyökeres átalakítására készül a kormány.

Az állítást a miniszterelnök is cáfolta. „A kistelepülésekkel kapcsolatosan terjedt el az a rémhír, hogy az önkormányzatokat valaki fel akarná számolni a falvainkban. Ez nem így van, még a kétezer fő alatti településeken sem fogunk felszámolni semmit” – húzta alá Orbán Viktor.

Most viszont több polgármester is a miatt aggódik, hogy mégis megnyirbálják jogaikat, aminek szerintük első jele, hogy az államkincstári számlára kell befizetniük az önkormányzatoknak a korábban nekik kifizetett uniós támogatásokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint erről nincs szó.

„Tulajdonképpen itt olyan forrásról van szó, amit egyébként európai uniós pénzekből és állami forrásokból biztosítottak az önkormányzatoknak” – nyilatkozta a Hír TV-nek Gémesi György.

Az állam pedig már korábban is mondhatta volna, hogy ezeket a beruházásokat rajta keresztül kell finanszírozni. Gémesi György szerint a lépésnek más okai vannak.

„Az a gyanú, hogy ez azért történik, mert a költségvetést kozmetikázni kell, mert nagy az államháztartási hiány és ennek következtében nyilván be kell vonni ezeket a forrásokat. Csak nehogy az legyen, hogy adott esetben a megígért beruházások ne történjenek meg, mert aztán véletlenül ott marad a pénz és aztán egészen másra fogják költeni, mint ahogy egyébként a választások előtt megígérték” – fejtette ki Gödöllő polgármestere.

Augusztus végén 1645 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, ami az éves előirányzat 121 százaléka. 2017 azonos időszakában 979 milliárd volt a hiány.

„Senki nem zárol semmit és senki nem vesz el senkitől sem pénzt ez továbbra is az önkormányzatok pénze és támogatása” – a pénzügyminiszter szerint a lépésre azért van szükség, hogy ne a kereskedelmi bankok forgathassák a pénzt az állam helyett.

„A döntési jogot senki nem veszi el ezektől a településektől. Amikor egy fejlesztés abba a szakaszba jut, hogy számlát bocsájtanak ki, egy fejlesztés megvalósul és ennek a számláját kiállítják, akkor ezekről a számlákról utaljuk a pénzt, vagy utalja az önkormányzat a pénzt, hiszen ő dönt erről” – mondta Varga Mihály pénzügyér.

A Budacash brókerház csődje után már felmerült, hogy a bankok helyett az államkincstár vezesse az önkormányzatok számláit, miután több - döntően kormánypárti vezetésű - település pénze is elúszott. Ez a javaslat azonban eddig nem valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!