2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Varga Mihály: Még mindig van tartalék

Hír TV

2019. február 3., vasárnap 11:14, frissítve: vasárnap 12:54

A tavalyinál alacsonyabb mértékben növekedhet a magyar gazdaság az idén és jövőre – az OECD friss országjelentése szerint. Az előrejelzésre a pénzügyminiszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában úgy reagált, hogy a szervezet általában utólag módosít a várakozásain.

2018-ra például 3 százalékos gazdasági növekedést jeleztek, az mégis elérte a 4,6 százalékot. Varga Mihály hozzátette: a növekedést jelenleg a béremelésekkel összefüggő lakossági fogyasztás és a bővülő beruházások húzzák, a munkaerőpiacon pedig – a 4 százalék alá csökkent munkanélküliségi ráta ellenére – még mindig van tartalék.

„Ha valaki a foglalkoztatási rátát nézi meg, ez közel 70 százalék. Ez azt mutatja, hogy az aktív korú népesség körülbelül 70 százaléka dolgozik. Tehát még mindig lennie kell egy 30 százaléknyi rétegnek, aki vagy inaktív vagy közfoglalkoztatott, vagy munkanélküli. Na ez képezi a magyar munkaerőnek a tartalékát, mi azt szeretnénk, ha a következő hónapokban lenne 3–4 olyan intézkedés ami tovább erősítené a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára” – fogalmazott a pénzügyminiszter.