2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gazdaság

Varga Mihály: A vírus elleni küzdelem része lehet a készpénzmentes fizetés

A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetünk - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban. Kiemelte: a kutatók szerint a koronavírus napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is. Fontos az is a tárcavezető szerint, hogy mindenki inkább az interneten intézze az ügyeit.

  • Varga Mihály: A vírus elleni küzdelem része lehet a készpénzmentes fizetés

 

A videó ITT tekinthető meg

Hozzátette: a készpénzmentes tranzakciók nemcsak gyorsabbak, hanem higiénikusabb megoldást nyújtanak, mint a készpénz. Magyarországon jelenleg közel 150 ezer helyen van lehetőség bankkártyával, úgynevezett POS-terminálon keresztül fizetni, 10-ből 9-készülék alkalmas az érintéses fizetésre is.

Az időskorúak védelme a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, ezért Varga Mihály azt javasolta a fiatalabb korosztálynak, hogy segítsenek az időseknek a bevásárlásban, a csekkek befizetésében és használjanak készpénzmentes megoldásokat.

Egyszerűbb bankkártyás fizetést javasol a jegybank

A jegybank a bankkártyás fizetést is egyszerűsítené. Azt javasolják, hogy a jelenlegi 5 ezer helyett csak 15 ezer forintos fizetés után kelljen használni PIN kódot. A cél, hogy minél kevesebben érjenek a terminálokhoz. A jegybank ezért a jogszabályok módosítását kéri a kormánytól. Az értékhatár megemelésével a vásárlások közel 90 százaléka fizikai érintkezés nélkül történhetne.

A postákon is alkalmazzák majd a PIN-kód nélküli érintéses fizetések 15 ezres határát

A koronavírus-járvány terjedése miatt hozott kormányzati intézkedések egyike, hogy az egy érintéssel történő bankkártyás fizetés értékhatára a jelenlegi 5 ezer forintról 15 ezer forintra emelkedik április 15-től. Az intézkedéshez a Magyar Posta is alkalmazkodik - közölte a Magyar Posta az MTI érdeklődésére kedden.

A postákon jelenleg sincs szükség ötezer forint alatt a PIN-kód megadására a bankkártyás fizetések esetében, április 15-től pedig a megemelt limit lesz érvényes.

Közölték: a limitemelés nem csupán a csekkbefizetésnél, hanem más postai bankkártyás vásárlási tranzakciónál is érvényes lesz, így levél- és csomagfeladás esetén is, csomagkézbesítőknél valamint a csekk- és csomagautomatáknál is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a postai terminálokon indított készpénzfelvételre nem vonatkozik a limitemelés, ebben az esetben továbbra is szükséges a PIN-kód megadása.

A terminálok limitbeállítását a posta banki partnere fogja elvégezni, hogy április 15-től a postai kezelésben lévő mintegy 9 000 POS terminálon is érvényes legyen a 15 ezer forintos limit - írták.

 

MTI/ Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!