2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Varga Mihály: A magyar álláspontról bebizonyosodott, hogy helyes

Nem sikerült a bojkott, Budapesten lesz megtartva az uniós csúcs – idéz Varga Mihály pénzügyminisztert a Világgazdaság. A lap azzal folytatja: Varga Mihály egyelőre nem erősítette meg, hogy felkérte volna a kormányfő a Magyar Nemzeti Bank vezetésére, de jelezte, mindennek megvan a maga ideje.

  • Varga Mihály: A magyar álláspontról bebizonyosodott, hogy helyes

„Szeptember 12-től szeptember 14-ig az uniós csúcstalálkozót Budapesten tartjuk” – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatót.

A pénzügyminiszter szerint méltatlan és sajnálatos, hogy a mindenkori magyar konstruktív hozzáállást nem mindenki viszonozza, ezzel szemben a magyar kormány továbbra is a párbeszéd híve.

A budapesti tanácskozást ellehetetlenítő szándékok nem értek célba, minden uniós ország képviselteti magát a csúcson

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy jegybankelnökök is jelen lesznek. Szerinte minden feltétel adott, hogy az uniós csúcs sikeres legyen. Ez azért fontos, mert Európa komoly kihívások előtt áll, ezért tűzte ki célként a magyar elnökség a versenyképesség javítását. Ide tartozik a védelempolitika, a demográfia, a kohéziós politika, az agrártámogatások ügye.

Varga Mihály elmondta, hogy három területre fókuszálnak a következő napokban: ezek a zöldátállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása a migráció kezelésében. Az első kapcsán arra mutatott rá, hogy a feladat nagyságát jól jelzi, hogy a Covid előtti időszakhoz képest meg kellene duplázni a ráfordításokat. Magyarországnak jó példái vannak, korábban a lakosság 3 százaléka birtokolta az állampapírokat, azóta ez 21 százalék, tehát a lakosság bevonása a zöldátmenet finanszírozásába eredményes volt. A demográfiai kihívásokról elmondta, hogy számos területre negatívan hat, de szakpolitikákon keresztül több irányból lehet befolyásolni. 

A harmadik témára rátérve olyan országokat említett, amelyek a migráció kibocsátói. Magyarország szerinte évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a bajokat nem importálni kell, hanem a küldő országokat segíteni.  

A magyar álláspontról bebizonyosodott, hogy helyes – mondta Varga Mihály.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

Kedden hajnali négy órakor 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, Dévénynél a 900 centiméter körüli magasságot érte el - jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CÖKA: a Spar különcködik

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!