2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Varga: Gazdaságfejlesztésre költjük az uniós források jelentős részét

A következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban gazdaságfejlesztésre költik majd a Magyarországra érkező források 60 százalékát. A kis- és közepes vállalkozások ezen belül mintegy 1100 milliárd forinthoz juthatnak majd, ami másfélszer több mint az előző ciklusban volt. A pályázatokat valószínűleg jövő év elején írják majd ki. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a cél, hogy folyamatos legyen a gazdasági növekedés.

Dudás Zoltán 20 éve autószerelő, több alkalmazottal dolgozik. Ahhoz azonban, hogy fejleszteni tudja a műhelyét, pénz kellene neki, de banki hitelhez nem nagyon jut, saját tőkéje pedig nincs. „Egy magasnyomású dízel porlasztó-csúcsvizsgálót biztos beszereznék, csak az a baj, hogy ez olyan nagyságrend, amire nem is merek gondolni ebben a pillanatban. Lehetne vele pénzt keresni, szolgáltatást bővíteni és nem utolsó sorban munkahelyet teremteni” – fogalmazott az autószerelő.

A következő hét évben, 2014 és 2020 között, 7000 milliárd forint uniós forrás áll majd Magyarország rendelkezésére, amelynek 60 százalékát kizárólag gazdaságfejlesztésre fordíthatják. Ez másfélszer több mint az elmúlt ciklusban volt. A kis és közepes vállalkozások mindenképp jobban járnak majd, mint eddig.

„A kis- és a közepes vállalkozások számára juttatandó összeg az 1100 milliárd, vagy ennél magasabb is lehet a jelenlegi tervek szerint – közölte Cséfalvay Zoltán. – Ez egyébként az összes forrásnak a 15 százalékát jelenti, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nagy áttörés lehet a kisvállalkozásoknak a következő esztendőben beruházásaikhoz, fejlesztéseikhez, ötleteik megvalósításához” – tette hozzá a gazdaságstratégiai államtitkár.

Fellendülhet a beruházási kedv

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez a pénz fellendíti a beruházási kedvet Magyarországon.

A vállalkozásfejlesztési tanács ülésén a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az unióval még egyeztet Magyarország, de a programot már befogadta az Európai Bizottság. A pályázatokat valószínű, hogy jövő év elején írják majd ki.

„Miközben csökkentjük, és leépítjük az államadósságnak a mértékét, adósságtörlesztésből forrásaink szabadulnak fel mai gazdaságfejlesztési célokra – közölte Varga Mihály. – Ehhez hozzá tudnak járulni gazdaságfejlesztési eszközök, amelyeket az uniós forrásokból tudunk felhasználni. A célunk az, hogy olyan gazdaságfejlesztési programok kerüljenek kialakításra, amelyek további, minden egyes forinton keresztül 2-3 forintot meg tudnak majd mozdítani a gazdaságban” – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megismételte: a támogatási programokkal kapcsolatos szakmai munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítja majd, és leépítik a 2006-ban létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

MSZP: kiszámíthatatlan

Még mindig kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika és a kormánynak stratégiája sincs az MSZP szerint. Burány Sándor szerint erre az a bizonyíték, hogy idén már ötször módosították a költségvetést. A politikus azt mondta: a kormány a hiánycél tartása érdekében mindent feláldozott, és emiatt az emberek járnak rosszul. Burány szerint a társadalom többsége rosszabbul él, mint a kormányváltáskor, a beruházások pedig visszaestek, így munkahelyek sem létesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!