2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Varga: Gazdaságfejlesztésre költjük az uniós források jelentős részét

A következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban gazdaságfejlesztésre költik majd a Magyarországra érkező források 60 százalékát. A kis- és közepes vállalkozások ezen belül mintegy 1100 milliárd forinthoz juthatnak majd, ami másfélszer több mint az előző ciklusban volt. A pályázatokat valószínűleg jövő év elején írják majd ki. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a cél, hogy folyamatos legyen a gazdasági növekedés.

Dudás Zoltán 20 éve autószerelő, több alkalmazottal dolgozik. Ahhoz azonban, hogy fejleszteni tudja a műhelyét, pénz kellene neki, de banki hitelhez nem nagyon jut, saját tőkéje pedig nincs. „Egy magasnyomású dízel porlasztó-csúcsvizsgálót biztos beszereznék, csak az a baj, hogy ez olyan nagyságrend, amire nem is merek gondolni ebben a pillanatban. Lehetne vele pénzt keresni, szolgáltatást bővíteni és nem utolsó sorban munkahelyet teremteni” – fogalmazott az autószerelő.

A következő hét évben, 2014 és 2020 között, 7000 milliárd forint uniós forrás áll majd Magyarország rendelkezésére, amelynek 60 százalékát kizárólag gazdaságfejlesztésre fordíthatják. Ez másfélszer több mint az elmúlt ciklusban volt. A kis és közepes vállalkozások mindenképp jobban járnak majd, mint eddig.

„A kis- és a közepes vállalkozások számára juttatandó összeg az 1100 milliárd, vagy ennél magasabb is lehet a jelenlegi tervek szerint – közölte Cséfalvay Zoltán. – Ez egyébként az összes forrásnak a 15 százalékát jelenti, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nagy áttörés lehet a kisvállalkozásoknak a következő esztendőben beruházásaikhoz, fejlesztéseikhez, ötleteik megvalósításához” – tette hozzá a gazdaságstratégiai államtitkár.

Fellendülhet a beruházási kedv

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez a pénz fellendíti a beruházási kedvet Magyarországon.

A vállalkozásfejlesztési tanács ülésén a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az unióval még egyeztet Magyarország, de a programot már befogadta az Európai Bizottság. A pályázatokat valószínű, hogy jövő év elején írják majd ki.

„Miközben csökkentjük, és leépítjük az államadósságnak a mértékét, adósságtörlesztésből forrásaink szabadulnak fel mai gazdaságfejlesztési célokra – közölte Varga Mihály. – Ehhez hozzá tudnak járulni gazdaságfejlesztési eszközök, amelyeket az uniós forrásokból tudunk felhasználni. A célunk az, hogy olyan gazdaságfejlesztési programok kerüljenek kialakításra, amelyek további, minden egyes forinton keresztül 2-3 forintot meg tudnak majd mozdítani a gazdaságban” – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megismételte: a támogatási programokkal kapcsolatos szakmai munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítja majd, és leépítik a 2006-ban létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

MSZP: kiszámíthatatlan

Még mindig kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika és a kormánynak stratégiája sincs az MSZP szerint. Burány Sándor szerint erre az a bizonyíték, hogy idén már ötször módosították a költségvetést. A politikus azt mondta: a kormány a hiánycél tartása érdekében mindent feláldozott, és emiatt az emberek járnak rosszul. Burány szerint a társadalom többsége rosszabbul él, mint a kormányváltáskor, a beruházások pedig visszaestek, így munkahelyek sem létesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!