2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Gazdaság

Varga is aláírta: százezer feletti lesz a minimálbér

Hatszámjegyű lesz a minimálbér januártól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ebben egyezett meg a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel, a megállapodást alá is írták. A változás 2014-ben további reálbér-emelkedést jelent. A cégek számára is elviselhető az ebből adódó teher.

„2014-ben a minimálbér összege először fogja meghaladni a bruttó 100 ezer forintot, a garantált bérminimumé pedig a 118 ezer forintot” – mondta Varga Mihály. A december elején született és a szociális partnerekkel most aláírt megállapodás alapján januártól a minimálbér 101 500 forint, a szakmunkás bérminimum 118 ezer forint lesz. Előbbi 3,6 százalékos, utóbbi pedig 3,5 százalékos emelést jelent. Varga Mihály azt mondta, figyelembe véve a jövő évre várt 2,4 százalékos inflációt, ez az emelés 2014-ben további reálbér-emelkedést jelent.

„Mára elmondhatjuk, hogy 21 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottság az országban. A kormányváltáshoz képest 235 ezerrel többen dolgoznak az országban, közel négymillióan, és örömmel mondhatom azt is, hogy ebből 100 ezer fő a versenyszférában dolgozik. Ezzel tudtuk azt elérni, hogy a munkanélküliségi ráta az uniós átlag, tíz százalék alá csökkent” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A munkavállalók érdekképviselete úgy véli, korrekt béremelésről született döntés. Palkovics Imre szerint a céljuk az volt, hogy a minimálbér vásárlóértéke megközelítse a létminimum összegét. „A létminimum a szegénységi küszöb, és a minimálbér jó lenne, ha ezt a szintet elérné. Hozzá kell tennünk, hogy most egy jelentős növekedés történt ebbe az irányba, ennek ellenére ma a 73 százalékát éri el a létminimumnak a minimálbér, így azt lehet mondani, hogy a szegénységi küszöb felé közelít a minimálbér szintje. Ebben egy jelentős szerepet töltött be a rezsicsökkentés” – vélekedett Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A munkáltatói oldal azért aggódott, hogy a minimálbér emelése miatt ne menjenek csődbe vállalkozások, és ne csak úgy legyenek képesek emelni a béreken, ha közben másokat elbocsátanak. „Reményeink szerint a vállalkozások számára ez a teher elviselhető. Ez azt jelenti, hogy megmaradnak a most meglévő munkahelyek, sőt növekedni fognak” – mondta Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke.

Varga Mihály szerint a mostani minimálbéremeléssel ugyan az éllovasok közé tartozik Magyarország az Európai Unióban, de a kormány mégsem elégedett. Ezért tovább folytatják a munkahelyek teremtését és megőrzését támogató politikájukat, mert a cél, hogy a foglalkoztattak létszáma meghaladja a négymilliót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!