2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Varga: A szakszervezetek nélkül nem sikerült volna

Szakszervezetek létrehozását sürgette a kis- és középvállalkozásoknál a VOSZ elnöke. Demján Sándor erről a Liga Szakszervezetek megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. A rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter köszönetet mondott az érdekképviseleteknek, szerinte nélkülük nem tudták volna zökkenőmentesen véghezvinni a strukturális átalakításokat.

Az operaslágerekkel ünnepelték a Liga Szakszervezetek 25. évfordulóját. Gaskó István köszöntőjében hangsúlyozta, az érdekképviselet már a rendszerváltás óta a munkavállalók érdekeit képviseli és a negyedszázados évforduló után is ez lesz a fő célkitűzésük.

„Fő célunk a magyarországi munkavállalók gazdasági és szociális körülményeinek érzékelhető javítása, a foglalkoztatás biztonságának erősítése, a törvényesség megszilárdítása a munka világában, vagyis az életminőség, a szociális biztonság javítása a fenti paraméterek való felzárkóztatása az uniós szerintire” – mondta a Liga-elnök.

Az eseményen a tagszervezetek mellett nemzetközi érdek-képviseleti szervek, a kormány és a munkaadók képviselői is részt vettek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a 2010-es kormányváltás óta végrehajtott szerkezeti változtatásokban is jelentős szerepe volt a szakszervezeteknek.

„Azért, hogy megőrizhessük nemzeti identitásunkat és ténylegesen képviselhessük Magyarország érdekeit, újból meg kellett határozni a nagy szervezetekhez való viszonyunkat, miközben Magyarország életében is alapvető változásokat kellett végrehajtanunk. El kell mondanom azt, hogy a válság közepette úgy akartuk végrehajtani az átalakításokat, hogy elkerüljük a nagy társadalmi konfliktussal járó megrázkódtatásokat. Abban, hogy sikerrel járunk, komoly szerepe volt az érdekképviseletekkel való együttműködésnek” – közölte Varga Mihály tárcavezető.

Varga Mihály kiemelte: 1992 óta nem mértek olyan magas foglalkoztatottságot Magyarországon, mint jelenleg; megközelítőleg négymillió ember dolgozik, 235 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, ebből közel százezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. A munkanélküliségi ráta az európai uniós átlag, tíz százalék alá csökkent.

Budapest felelős partner az együttműködésben

Budapest főpolgármestere a korrekt együttműködés folytatását ígérte a fővárosi szakszervezeteknek. „Budapest város felelős partner ebben az együttműködésben, ugyanakkor tisztában vagyunk a lehetőségekkel, és nem ígérhetünk olyat, amire nincs lehetőség vagy fedezet. Ellenben minden közös megállapodást betartunk és betartatunk” – mondta Tarlós István.

Demján Sándor bejelentette, hogy kezdeményezik a munkavállalók érdekeinek képviselete érdekében, hogy a szakszervezetek a kis- és középvállalkozások körében is kezdjenek tagtoborzásba. A munkavállalói érdekképviselet vezetője egyúttal hozzátette, a szocialista kormányok intézkedései miatt jelentősen csökkentek a magyar bérek.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy a partneri együttműködés a következő években is megmarad a gazdaság szereplői és a szakszervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!