2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Varga: A szakszervezetek nélkül nem sikerült volna

Szakszervezetek létrehozását sürgette a kis- és középvállalkozásoknál a VOSZ elnöke. Demján Sándor erről a Liga Szakszervezetek megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. A rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter köszönetet mondott az érdekképviseleteknek, szerinte nélkülük nem tudták volna zökkenőmentesen véghezvinni a strukturális átalakításokat.

Az operaslágerekkel ünnepelték a Liga Szakszervezetek 25. évfordulóját. Gaskó István köszöntőjében hangsúlyozta, az érdekképviselet már a rendszerváltás óta a munkavállalók érdekeit képviseli és a negyedszázados évforduló után is ez lesz a fő célkitűzésük.

„Fő célunk a magyarországi munkavállalók gazdasági és szociális körülményeinek érzékelhető javítása, a foglalkoztatás biztonságának erősítése, a törvényesség megszilárdítása a munka világában, vagyis az életminőség, a szociális biztonság javítása a fenti paraméterek való felzárkóztatása az uniós szerintire” – mondta a Liga-elnök.

Az eseményen a tagszervezetek mellett nemzetközi érdek-képviseleti szervek, a kormány és a munkaadók képviselői is részt vettek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a 2010-es kormányváltás óta végrehajtott szerkezeti változtatásokban is jelentős szerepe volt a szakszervezeteknek.

„Azért, hogy megőrizhessük nemzeti identitásunkat és ténylegesen képviselhessük Magyarország érdekeit, újból meg kellett határozni a nagy szervezetekhez való viszonyunkat, miközben Magyarország életében is alapvető változásokat kellett végrehajtanunk. El kell mondanom azt, hogy a válság közepette úgy akartuk végrehajtani az átalakításokat, hogy elkerüljük a nagy társadalmi konfliktussal járó megrázkódtatásokat. Abban, hogy sikerrel járunk, komoly szerepe volt az érdekképviseletekkel való együttműködésnek” – közölte Varga Mihály tárcavezető.

Varga Mihály kiemelte: 1992 óta nem mértek olyan magas foglalkoztatottságot Magyarországon, mint jelenleg; megközelítőleg négymillió ember dolgozik, 235 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, ebből közel százezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. A munkanélküliségi ráta az európai uniós átlag, tíz százalék alá csökkent.

Budapest felelős partner az együttműködésben

Budapest főpolgármestere a korrekt együttműködés folytatását ígérte a fővárosi szakszervezeteknek. „Budapest város felelős partner ebben az együttműködésben, ugyanakkor tisztában vagyunk a lehetőségekkel, és nem ígérhetünk olyat, amire nincs lehetőség vagy fedezet. Ellenben minden közös megállapodást betartunk és betartatunk” – mondta Tarlós István.

Demján Sándor bejelentette, hogy kezdeményezik a munkavállalók érdekeinek képviselete érdekében, hogy a szakszervezetek a kis- és középvállalkozások körében is kezdjenek tagtoborzásba. A munkavállalói érdekképviselet vezetője egyúttal hozzátette, a szocialista kormányok intézkedései miatt jelentősen csökkentek a magyar bérek.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy a partneri együttműködés a következő években is megmarad a gazdaság szereplői és a szakszervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!