2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Várakozásokon felüli sikert ért el idén a Családvédelmi Akcióterv

Hír TV

2019. december 26., csütörtök 15:09

Várakozáson felüli eredményt ért el idén a Családvédelmi Akcióterv. Fél év alatt összesen 90 ezer igénylés érkezett különböző támogatási formákra. A tíz millió forintos babaváró hitelre, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, a kibővített jelzáloghitel-elengedési programra és a használt ingatlanokra is felhasználható Családi Otthonteremtési Kedvezményre. Januártól pedig a legalább négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét és a nagyszülői gyedet is bevezeti a kormány.

A tavalyi évet értékelő beszédében jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány idei családpolitikai elképzelésit. A 7 pontos akciótervvel főleg a gyermekvállalást és a fiatal családok életkezdését kívánta megkönnyíteni a kormány.

 "Elindítjuk a nagycsaládosok autóvásárlási programját. A legalább 3 gyermeket nevelő családoknak a legalább 7 személyes autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adunk."

- mondta akkor Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a lakhatás és a mindennapi élet mellett a nagycsaládosok az autóvásárlásában is segítséget kapnak. A lehetőséggel sokan éltek, már az első héten 2 és fél ezren nyújtották be igényüket a Magyar Államkincstárhoz.

A támogatás akkor igényelhető, ha a családban már legalább három gyereket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja, és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját.

Magyarországon a gyermek az első. Részletek és az igénylés feltételei megtalálhatóak a csalad.hu oldalon.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása mellett a tíz millió forintos babaváró hitel, a kibővített jelzáloghitel-elengedési program és a használt ingatlanokra is felhasználható Családi Otthonteremtési Kedvezmény is a július elsején elindult Családvédelmi Akcióterv része.

Fél év alatt összesen 90 ezer igénylés érkezett különböző támogatási formákra. A családvédelmi akcióterv legnagyobb érdeklődéssel várt eleme a babaváró támogatás volt. De a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is több mint 20 ezren vették igénybe idén novemberig.

Jövőre pedig bevezetik a legalább négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét és a nagyszülői gyedet is.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár korábban híradónknak elmondta, ez esetben a gyed-re jogosultságát a szülő átadja valamelyik nagyszülőnek. A juttatás összegét pedig a nagyszülő korábbi jövedelme alapján számítják majd ki.

"A nagymamák és a nagypapák, akik még nyugdíj előtt állnak, igénybe vehetik jövő év január elsejétől a gyedet. Ez abban az esetben él, hogyha a szülők nevelik a gyerekeket, a gyerek nem jár bölcsődébe, és a nagyszülő maradna otthon az egyik vagy a több unokával."

- hangsúlyozta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A kormány számára a családok támogatása jövőre is kiemelt feladat lesz, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjújában fogalmazott: mert családok nélkül az országnak nincs jövője.

"Ezért 2020-ban is kiemelten fogjuk támogatni a fiatalokat, a gyermekes családokat és nyugdíjasokat és tovább csökkentjük az adókat. Dolgozunk a következő család- és gazdaságvédelmi akcióterv részletein mindannyiunk biztonsága és kiszámítható jövője érdekében, hogy az ország, a fiatalok és a magyar családok is előre tudjanak lépni. Áldott, békés karácsonyt Magyarország."

- mondta Szentkirályi Alexandra, kinevezett kormányszóvivő.

Hír TV