2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Gazdaság

Van néhány uniós kérdés, ami érintheti a költségvetést

110 milliárd forintot zárol a kormány, kevesebb az adóbevétel a vártnál alacsonyabb infláció miatt. Stadionfelújításokat, útépítéseket halaszthatnak el.

Érinti a költségvetést, ha az Európai Unió bírságot vet ki Magyarországra az útépítések miatt – ismerte el a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a várható többletkiadásokról és azok fedezetéről nem beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács konferenciáján. A tanács elnöke annyit mondott, hogy a büdzsé tartalékaihoz csak végső esetben lenne szabad hozzányúlni.

„Ahogy a sajtóban is láthatják, van néhány olyan európai uniós kérdésünk, ami érintheti a költségvetést” – közölte Varga Mihály.

Az egyik az útépítések kérdése. Brüsszel szerint a magyar közbeszerzési gyakorlat korlátozta a versenyt. A kormány arra számít, hogy az Európai Bizottság bírságot vet ki Magyarországra, amelynek összege megközelítheti a 100 milliárd forintot is. A bírsággal megvont uniós támogatást a hazai költségvetésből kell pótolni – mondta el általánosságban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály becslésekbe nem bocsátkozott.

„Egy kötelezettségszegési eljárás végén vagy büntetést kell fizetnünk, vagy pedig uniós támogatásokat tarthatnak vissza, uniós támogatásokat vonhatnak el tőlünk. Ilyen esetben a magyar költségvetésnek kell helytállni azokért a beruházásokért, amelyek már elindultak. Nem jelent veszteséget az ország számára egy ilyen átrendezés, amikor uniós támogatásokról beszélünk,ez azt jelenti, hogy ha valahova a költségvetés, a magyar állam lép be finanszírozóként, csak egy átcsoportosításról van szó, ezt a támogatást más projektekre megkapjuk” – magyarázta a tárcavezető.

110 milliárdot zárol a kormány
Azt jelentette be Varga Mihály miniszter a konferencián, hogy a kormány száztíz milliárdot zárol a költségvetésben. Továbbá azt mondta, biztonsági lépésről van szó, amely azért szükséges, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány. A tárcavezető megjegyezte: a vártnál alacsonyabb infláció miatt a tervezettnél kevesebb pénzt folyt be jövedéki adóból és áfából. A befagyasztás csak kormányzati kiadásokat érint.
Az Index portál azt írta, hogy 40 milliárdot a minisztériumoknak kell megtakarítaniuk, 60-70 milliárd forint értékű állami beruházást – köztük út- és stadionépítéseket – pedig elhalaszthatnak.

A bírság a magyar önrész többszöröse is lehet – derült ki az uniós fejlesztések kommunikációjáért felelős államtitkár múlt pénteki nyilatkozatából.

„Ma egy 100 forintos építkezésből 85 forintot finanszíroz az Európai Bizottság, 15 forintot a hazai költségvetés. Ha azt mondja, másik 30 forintra egy szabálytalanság miatt, hogy elvonok ebből a szerződésből, máris 45 forintot kell betenni a hazai költségvetésnek. Van egy kiadási plusz tétel, az itt felszabaduló európai uniós forrásokat használhatjuk fel más útépítésekre, azonban az európai uniós forrásokat az első szerződésekből, ahonnan kivonták, azt a költségvetésnek kell pótolnia” – közölte Csepreghy Nándor Magyarország élőben című műsorunkban.

Az útépítéseknél a beruházó többnyire a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az M43-as autópálya például egy év múlva érheti el a román határt, ha a munka a tervek szerint halad – jelentette be az állami cég kommunikációs vezetője. „Egy esetleges negatív döntés esetén sem állhat le beruházás. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-nek van annyi előkészített projektje, az esetleges negatív döntésnél ezeket a forrásokat át kell csoportosítani máshova. És kell legyenek olyan projektjeink, amelyek olyan állapotban vannak, hogy azokat ki lehet írni kivitelezésre, és ezeket az idézőjelesen felszabaduló forrásokat le tudjuk kötni” – nyilatkozta Loppert Dániel kommunikációs vezető.

A Költségvetési Tanács elnöke azt mondta: van fedezet a büdzsében a váratlan kiadásokra. „A költségvetésben van tartalék. 100 milliárdos olyan tartalék van beépítve, ami még nem lett elköltve. Azt a célt szolgálja, hogy ha a költségvetési folyamatok nem úgy alakulnak kiadás-bevételi oldalon, akkor ezt nem használják fel. Ha úgy tetszik, ez egy párna, annak érdekében, hogy a költségvetési célok teljesüljenek. Abban maradtunk a Költségvetési Tanácsban, hogy ennek a tartaléknak az óvása, védelme meghatározó fontosságú” – közölte Kovács Árpád tanácselnök.

Egy, a sajtóban megszellőztetett törvénytervezet szerint az uniós bírságot a kormány az útépítő cégektől szedné be különadó formájában. Az új közteher mértéke a cégek nettó árbevételének 15 százaléka lenne. Szakmai szervezetek szerint ennyi pénzt még a legnagyobb vállalkozások sem tudnának kigazdálkodni, nem maradna más választásuk, mint leállítani a beruházásokat, amivel ezrek kerülhetnek utcára az építőiparban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!