2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Matolcsy György 3000 milliárdos támogatási programot jelentett be

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök mai online sajtótájékoztatóján, ami az MNB videócsatornáján és itt visszanézhető. Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

  • Matolcsy György 3000 milliárdos támogatási programot jelentett be

Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot NHP Hajrá! néven. A jegybank lendületet szeretne adni és forrásokkal támogatni – közölte a jegybankelnök a keddi online sajtótájékoztatóján. Matolcsy György úgy fogalmazott, 1000 milliárd forint új forrást rendeltek az NHP Hajrá! mögé és ideteszik a még meglévő 500 milliárd forintos NHP fix keretei között működő forrást, összesen tehát 1500 milliárdos NHP-kerettel számolnak.

Az MNB felemelte 20 évre a növekedési hitelprogramban részt vevők hiteleinek futamidejét és felemelte 10 milliárd forintra az elérhető összeget. Ez a mikro- kis- és középvállalatok programja – mondta Matolcsy György.

A bankrendszer tagjainak egy plusz 4 százalékos kamattámogatást ad a nemzeti bank. Nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Változatlanul 2,5 százalékos a maximális kamat, amin fel lehet venni az NHP hajrát, vagyis Matolcsy György szerint így 6,5 százalékos banki mozgásteret állít elő. A jegybankelnök versengésre szólított fel a jobb hitelfeltételekért.

Ez a rendkívüli kamattámogatás jövő év június 30-ig él – közölte.

A jegybankelnök bejelentette továbbá, hogy az MNB előírta a bankoknak a kéthetes hitelelbírálási időt. Kiemelte, hitelkérelem nem indulhat gyors elbírálás nélkül.

A jegybankelnök tájékoztatója a YouTube-on megtekinthető

Bankszövetség: a kormány és az MNB kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket, a kedden bejelentett eszközrendszer jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez - írta a Magyar Bankszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtik, a koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán bevezetett európai, kormányzati és jegybanki intézkedések elsősorban az emberélet feltétlen védelmére, a lakosság megsegítésére és az érintett ágazatok/vállalkozások támogatására fókuszálnak. Teszik mindezt úgy, hogy az aktuális védekezési feladatok mellett már most figyelnek a fertőzésveszély utáni általános újraindulásra.

Ez a krízis elsősorban nem gazdasági jellegű, hanem egy egészségügyi válság, melynek kiterjedt gazdasági hatásai ma még beláthatatlanok. A veszélyhelyzet kezelése, majd a gazdaság újraindítása csak nemzeti összefogáson keresztül tud megvalósulni. Ezen törekvéseket mutatják a kormány és a jegybank kedden bejelentett intézkedései - írják.

A közleményben hangsúlyozzák: a bankszektor hagyományos szerepköre alapján a gazdaság működésének a motorja, mely a fenntartható gazdasági fejlődést biztosítja. Válság idején, mint 2020 tavaszán, ez a funkció stabilizáló erővel bír. A bankszövetség ezért üdvözli a kormány és a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett eszközrendszert, mely jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez.

"Külön kiemeljük, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket" - írják.

HírTV / PestiSrácok / MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!