2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Matolcsy György 3000 milliárdos támogatási programot jelentett be

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök mai online sajtótájékoztatóján, ami az MNB videócsatornáján és itt visszanézhető. Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot NHP Hajrá! néven. A jegybank lendületet szeretne adni és forrásokkal támogatni – közölte a jegybankelnök a keddi online sajtótájékoztatóján. Matolcsy György úgy fogalmazott, 1000 milliárd forint új forrást rendeltek az NHP Hajrá! mögé és ideteszik a még meglévő 500 milliárd forintos NHP fix keretei között működő forrást, összesen tehát 1500 milliárdos NHP-kerettel számolnak.

Az MNB felemelte 20 évre a növekedési hitelprogramban részt vevők hiteleinek futamidejét és felemelte 10 milliárd forintra az elérhető összeget. Ez a mikro- kis- és középvállalatok programja – mondta Matolcsy György.

A bankrendszer tagjainak egy plusz 4 százalékos kamattámogatást ad a nemzeti bank. Nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Változatlanul 2,5 százalékos a maximális kamat, amin fel lehet venni az NHP hajrát, vagyis Matolcsy György szerint így 6,5 százalékos banki mozgásteret állít elő. A jegybankelnök versengésre szólított fel a jobb hitelfeltételekért.

Ez a rendkívüli kamattámogatás jövő év június 30-ig él – közölte.

A jegybankelnök bejelentette továbbá, hogy az MNB előírta a bankoknak a kéthetes hitelelbírálási időt. Kiemelte, hitelkérelem nem indulhat gyors elbírálás nélkül.

A jegybankelnök tájékoztatója a YouTube-on megtekinthető

Bankszövetség: a kormány és az MNB kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket, a kedden bejelentett eszközrendszer jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez - írta a Magyar Bankszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtik, a koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán bevezetett európai, kormányzati és jegybanki intézkedések elsősorban az emberélet feltétlen védelmére, a lakosság megsegítésére és az érintett ágazatok/vállalkozások támogatására fókuszálnak. Teszik mindezt úgy, hogy az aktuális védekezési feladatok mellett már most figyelnek a fertőzésveszély utáni általános újraindulásra.

Ez a krízis elsősorban nem gazdasági jellegű, hanem egy egészségügyi válság, melynek kiterjedt gazdasági hatásai ma még beláthatatlanok. A veszélyhelyzet kezelése, majd a gazdaság újraindítása csak nemzeti összefogáson keresztül tud megvalósulni. Ezen törekvéseket mutatják a kormány és a jegybank kedden bejelentett intézkedései - írják.

A közleményben hangsúlyozzák: a bankszektor hagyományos szerepköre alapján a gazdaság működésének a motorja, mely a fenntartható gazdasági fejlődést biztosítja. Válság idején, mint 2020 tavaszán, ez a funkció stabilizáló erővel bír. A bankszövetség ezért üdvözli a kormány és a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett eszközrendszert, mely jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez.

"Külön kiemeljük, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket" - írják.

HírTV / PestiSrácok / MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Óriásit küzdött a Fradi a kazah bajnok ellen a BL-selejtezőben

A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a Ferencváros egy rendkívül küzdelmes mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott a kazah Tobol Kosztanaj otthonában, így a budapesti visszavágón, a Groupama Arénában kell kiharcolnia a továbbjutást a magyar bajnoknak.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!