2024. 10. 14. Hétfő Helén napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Újabb vármegyében bukkant fel a gyilkos kór

Csongrád-Csanád vármegyében, egy pusztaszeri kacsatartótelepen is a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

  • Újabb vármegyében bukkant fel a gyilkos kór

A közlemény szerint a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára a májhasznú kacsatelepen. A járványban érintett 9500 darabos állományt felszámolták a szakemberek.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Az állategészségügyi hatóság új korlátozó intézkedéseket vezetett be. Magyarország teljes területén a jelenleg korlátozással érintett járások korlátozás alatt nem álló területére betelepítési engedély csak abban az esteben adható ki, ha a betelepített állományt az adott tartási helyről kizárólag azonnali vágásra szállítják ki. Ha a járvány továbbterjed, akkor az új intézkedés valamennyi érintett járás korlátozás alatt nem álló területén automatikusan életbe lép. Az intézkedés az érintett járásban lévő, valamennyi korlátozás alatt lévő terület feloldásáig vagy visszavonásig érvényes.

Ezenfelül az országos főállatorvos az aktuális járványügyi helyzet miatt a magas kockázatú vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes területén) elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani.

Az érintett vármegyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása, valamint javasolt ezen állatok zártan tartása is.

A Nébih változatlanul fokozott óvatosságot kér az állattartóktól.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tizenhat pontos csomag a turizmus fejlesztésére + videó

Tizenhat pontos csomag a turizmus fejlesztésére + videó

Tizenhat pontos bürokráciacsökkentő csomaggal növelné a turizmus versenyképességét a kormány. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a csomag része egyebek mellett a rövid távú lakáskiadás szabályozása, a felszolgálási díj maximálása, és a digitális SZÉP-kártya fejlesztése is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gazdasági programot hirdetett Orbán Viktor Esztergomban + videó

Gazdasági programot hirdetett Orbán Viktor Esztergomban + videó

Orbán Viktor gazdasági programot hirdetett a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén. A Magyar Nemzet értesülései szerint a gazdasági akcióprogram része a megfizethető lakhatás, az egymilliós jövedelem, a munkáshitel és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!