2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Újabb sikerek a magyar-török kereskedelmi és gazdasági együttműködésben

A világjárvány dacára tavaly 6 százalékkal növeltük kereskedelmi forgalmunk Törökországgal - adta hírül közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

  • Újabb sikerek a magyar-török kereskedelmi és gazdasági együttműködésben

A világjárvány dacára tavaly 6 százalékkal növeltük kereskedelmi forgalmunk Törökországgal, amely 2020 novemberére 3 milliárd dollár fölé kúszott, ezzel meghaladta a 2019-es egész év eredményét - hangsúlyozta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Majd arról is beszámolt, hogy Ruhsar Pekcan kereskedelmi miniszterrel kezdett egyeztetéseket Ankarában. A megbeszélésről pedig egy fényképet is megosztott a tárcavezető.

Újabb sikerek a magyar-török kereskedelmi és gazdasági együttműködésben.🇭🇺🇹🇷 A világjárvány dacára tavaly 6 százalékkal...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. február 8., hétfő

A Medicor magyar egészségipari vállalat gyárat épít Törökországban

A magyar egészségipari vállalat, a Medicor 800 millió forintból épít gyárat a török főváros Sincan kerületében található ipari parkjában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában. 

Szijjártó Péter Mustafa Varank, török ipari és technológiai miniszterrel folytatott tárgyalásait követő közös sajtótájékoztatón közölte: a Medicor újszülötteknek fog gyógyászati eszközöket gyártani az üzemben, amelynek alapterülete 4300 négyzetméter lesz. Jelezte egyúttal, hogy a gyárépítéssel a közel-keleti, távol-keleti és afrikai piacokon a felhasználók helyi igényeihez jobban illeszkedő termékeket tud előállítani a cég. A létesítmény építésének alapozó munkálatai már zajlanak - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a beruházáshoz a magyar kormány 480 millió forintos támogatást biztosít.

A magyar miniszter kiemelte az egészségügyi ellátások folyamatos fejlesztésének fontosságát, különösen a koronavírus-járvány idején, és megjegyezte, hogy ez a beruházás az emberéletek megvédését, a gazdasági következmények enyhítését, vagyis a munkahelyek megőrzését is elő fogja segíteni.

Szijjártó Péter szerint Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, aminek a beruházások támogatása a kulcsa: a külföldi cégek támogatása Magyarországon és a magyar vállalatok nemzetközi terjeszkedésének támogatása.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország az exportteljesítményét csak akkor tudja jelentősen növelni a következő időszakban, ha bizonyos termékek esetében a gyártást, az előállítást közelebb viszi a célpiacokhoz.

Szijjártó Péter a Medicorról elmondta, hogy a cég komoly tradíciókkal rendelkezik, több mint egyévszázados működéssel; a vállalatnak Közép-Európában kiemelt szerepe van az újszülöttek gyógyászati eszközeinek fejlesztésében, valamint gyártásában. A cég a fő termékeit a világ több mint 100 országában értékesíti, és ezek nemzetközi elismerését mutatja, hogy mind az UNICEF, mind a WHO programjaiban megtalálhatók - hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter felszólalásában Ruhsan Pekcan, török kereskedelmi miniszterrel hétfőn, korábban folytatott tárgyalásaira is kitért. Közölte, hogy a magyar és a török Eximbank a jelenlétükben 100 millió dolláros megállapodást írt alá közös egészségiparai fejlesztésről. Ennek köszönhetően magyar és török cégek közösen szállítanak sugárterápiás eszközöket hét ghánai onkológiai központba. Az egyezmény értelmében a magyar Eximbank adja a hitelt, a török Eximbank pedig a garanciát - részletezte, hozzátéve, hogy ez egy nagyon fontos lépés annak a tervnek a végrehajtása érdekében, hogy magyar és török technológiai vállalatok minél több közös sikert érjenek el harmadik országok, így az afrikai országok piacain is.

Szijjártó Péter végül kiemelte, hogy 2020-ban a világkereskedelem "fekete éve dacára" Magyarország és Törökország további 6 százalékkal tudta növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, a tavaly november végi adat már 3 milliárd dollár felett volt, meghaladta a 2019-es egész éves adatot.

Törökország örömmel fogadná vakcinája tesztelésében a magyar együttműködést

Törökország, a járványhelyzettől függően, örömmel fogadná a saját fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája tesztelésének harmadik, klinikai fázisában Magyarország szakmai és tudományos együttműködését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában, Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után. 

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Ankara kezdeményezése fontos lehetőséget kínál a magyar szakemberek számára ahhoz, hogy megvizsgálják, alkalmazható-e az oltóanyag a Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni védőoltások mellett.

A magyar külügyminiszter kifejtette: Törökországban 16 oltóanyag fejlesztése zajlik, amelyek közül a legelőrehaladottabb állapotban lévő tesztelése hamarosan a második klinikai fázisba ér, három-négy hónap múlva pedig a harmadik fázis is megkezdődhet.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta: egyelőre nincs szakmai konszenzus arról, hogy a beadott oltások milyen hosszan jelentenek védettséget, így a következő esztendőkben folyamatosan a megfelelő mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia hatásos és biztonságos oltóanyagnak, valamint minden együttműködési lehetőséget meg kell vizsgálni.

Ezzel kapcsolatban rámutatott: Törökország azon túl, hogy orosz oltóanyag gyártására készül, több tízmillió kínai oltóanyagot vásárolt. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy a korábban Nyugaton lesajnált orosz vagy kínai oltóanyagok kapcsán ma már Nyugat-Európában is egyre inkább támogató, de legalábbis várakozó álláspontot foglalnak el.

Szijjártó Péter közölte azt is: egyetértettek a török egészségügyi miniszterrel abban, hogy a világjárvány egészségügyi megoldását kizárólag az oltóanyag jelenti.

A külgazdasági és külügyminiszter előzőleg Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel és Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel is megbeszélést folytatott.

Facebook/Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Spórolást sürgetnek az uniós képviselők

Spórolást sürgetnek az uniós képviselők

Európai parlamenti képviselők egy csoportja azt sürgeti, hogy az energiatakarékosság jegyében a havi rendszerességgel, Strasbourgban tartott ülésnapokat Brüsszelben tartsák meg.
Továbbra is hatalmas a kereslet a tűzifa iránt

Továbbra is hatalmas a kereslet a tűzifa iránt

A Bánhorváti Erdészeti Igazgatóságának területén tett látogatást Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős államtitkár és Demeter Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!